Lemondott a Móra igazgatója

Két évvel mandátumának lejárta előtt lemondott igazgatói tisztségéről Miklós Mátyásné. A Móra Ferenc Szakközépiskolát Szabóné Virág Katalin irányítja megbízott vezetőként egy évig. Akadtak, akik suskust láttak az igazgatóváltásban.

Augusztus 15-ével lemond igazgatói megbízatásáról Miklós Mátyásné, akit 2002-ben hat évre nevezett ki a városi közgyűlés a szegedi Móra Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola vezetőjének. A képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta Miklósné lemondását, egyúttal az új igazgató megválasztásáig Szabóné Virág Katalint, a szakközépiskola fizikatanárát bízta meg egy évre az intézmény irányításával.

Miklós Mátyásné – aki 1996 óta vezeti az iskolát – egészségi állapotának megromlásával és a nyugdíjkorhatár elérésével indokolta lemondását. Az 57 éves direktor szerint olyan változások várhatók a szakképzésben, amelyek teljes embert és erőbedobást, valamint hosszú távú tervezést igényelnek. „Szép kényelmesen ki tudnám tölteni a hátralévő két évet, de most nem szabad kényelmeskedni, mert lépéshátrányba kerül az ember” – mondta lapunknak a matematika–fizika szakos Miklósné, akit az iskola fizikatanára, Szabóné Virág Katalin vált az igazgatói székben. Noha négy igazgatóhelyettes is dolgozik az iskolában, csak egynek van olyan végzettsége, ami alapján irányíthatja az intézményt. Zatykó István azonban nem vállalta a feladatot.

Az 51 éves Szabónét támogatják a helyettesek – ők ajánlották a közgyűlésnek a fizikatanárt, akinek a neve már a 2002-es igazgatóválasztáskor is felmerült – és a tantestület nagy része is. „Persze ilyenkor mindig akadnak olyanok, akik suskust látnak egy ilyen váltásban; akik úgy gondolják, hogy eljött a hatalmi harc ideje” – mondta érdeklődésünkre a frissen kinevezett direktor, aki szerint ebben az esetben egyszerű a képlet.

Miklós Mátyásné közölte, hogy levezetésképpen még szeretne tanítani egy évet a Mórában, ahol harmincnégy éve kezdett tanárként. Szabóné Virág Katalin még nem tudja, pályázik-e jövőre az igazgatói posztra. „Ha úgy látom, hogy nem jelentkezik megfelelő ember, akkor beadom a pályázatom.”