Szeged és környéke

2019.07.23. 16:30

Lendületben Enyedi Éva Anna kutatócsoportja

A Magyar Tudományos Akadémia idei Lendület programjában három szegedi kutató pályázatát díjazták, többek között Enyedi Éva Anna is pozitív el­bírálásban részesült, 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

Kiss Anna

– Az önálló Lendület kutatócsoport létrehozása óriási lehetőséget jelent, mert egy kiszámítható rendszerben, kiváló ku­­tatási infrastruktúra mellett vé­­gezhetjük a munkát. Bár ez nagyobb felelősséggel jár, de a program adta stabilitás lehetővé teszi az összpontosított, minőségre irányuló kutatómunkát. Az elnyert forrásból a csoportomban dolgozó kutatók számát növelem újabb 2-3 fiatal be­­vonásával, akiknek 5 évre biztosítottá válik a munkahely és a bérezés. Az új csoporttal októberben kezdjük meg a munkát. Emellett szeretném finanszírozott külföldi tanulmányi utakra küldeni a doktoranduszokat és a többi fiatalt is, valamint minél több külföldi PhD-hallgatót, kutatót fogadni, akik elő­­adásokkal segítenék a fejlődést. Én 10 éve tartok kurzust Bécsben, illetve folyamatosan járom a külföldi konferenciákat, pontosan tudom, mekkora jelentőséggel bír az új ismeretek megszerzésében – nyilatkozta lapunknak a vegyész.

Rákellenes fémvegyületeket kutatnak Enyedi Éva Annáék. FOTÓ: FRANK YVETTE

Rákellenes fémvegyületeket kutatnak Enyedi Éva Annáék. FOTÓ: FRANK YVETTE

Szegeden a Lendület program keretében eddig 12 kutató­csoport létesült, ebből Enyedi Éva Anna csoportja az egyetlen olyan, amit nő vezet. A vegyész a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportjával olyan rákellenes vegyületekkel foglalkozik, amelyek fémtartalmúak, vagy hatásuk a fémionokkal való kölcsönhatáson alapul. A kutatás célja új rákellenes kismolekulák előállítása, illetve tanulmányozása különböző mű­­szeres és számításos mód­sze­rekkel az emberi szervezetben lejátszódó biotranszformá­ciós folyamatok, a hatásért és mellékhatásokért felelős köl­­csönhatások feltárása céljából. A várható eredmények jobb ha­­tásprofilú vegyületek készítéséhez járulhatnak hozzá, és meggyorsíthatják a klinikai vizsgálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!