Szeged és környéke

2010.02.01. 13:10

Lent a Tisza, mégis zárva a rakpart Szegeden

Szeged – Közel egy hónapja zárva a Huszár Mátyás rakpart. A Tisza 219 centiméterre húzódott vissza, 520 centiméter alatt már lehetne takarítani – ez a mai napig nem kezdődött meg.

Segesvári Csaba

Szeged egyetlen menekülő útja hetek óta zárva, a Tisza januári áradása elzárta az autósok előtt ezt a kedvelt útvonalat. A folyó január 26-ára visszavonult a takarításhoz szükséges 520 cm-es szint alá, de a hideg nappalok miatt a hordalék felfagyott az útra. Dobi László, az Atikövizig igazgatója kérdésünkre elmondta, a vízállás lehetővé tenné a tisztítást, a pályatestet nem veszélyezteti a munka, amit már meg is rendeltek a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht-től (SZKHT).

– A nagyjából 2-3 centiméter vastag, fagyott iszap miatt nem tudunk dolgozni – magyarázta Bakacsi Zoltán, az SZKHT szállítmányozási és logisztikai vezetője. - Nem merünk a gépekkel rámenni a jeges talajra, várjuk az olvadást. Nekünk is jobb lett volna, ha magasabb víznél tudunk takarítani, mert a letolt üledéket a Tisza visszavitte volna a mederbe. Így viszont nagy gépparkkal kell felvonulnunk – a toló és söprő gépeken kívül locsolóautót is biztosítanunk kell. Szerdára melegedést ígér a meteorológia, akár plusz 8-10 fokot is. Ha az idő engedi, 2 nap alatt szabaddá tesszük a rakpartot – tette hozzá Bakacsi.

Levonult a víz - mégis zárva a rakpart. Fotó: Segesvári Csaba (Galéria)


A szemétszedést már elvégezték a környezetgazdálkodási kft. munkatársai, a héten visszaállhat a régi rend – szabad lesz a rakpart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!