Szeged és környéke

2009.03.10. 20:14

Lépegető euró: 330, 318, 309

Szeged - A félelmek nem múltak el, még mindig sokan vásárolnak eurót Szegeden. Múlt pénteken, a csúcson 330 forint volt az euró eladási ára a belvárosban, tegnap már csak 309.

Munkatársunktól

Pszichés okok miatt múlt péntek óta sokan kezdtek el eurót vásárolni. Bejött, amit André Kosztolányi is emlegetett, hogy nagy baj van, amikor a háziasszonyok kezdenek el spekulálni a kosztpénzből – mondta az egyik bankban az ügyfelekkel foglalkozó, befektetési tanácsokat is osztogató szakember. – Most ugyanis nem vásárolni kellene a devizát, hanem eladni. Arra számítani, hogy még ennél is gyengébb lehet a forint, szerinte életveszélyes. A szegedi valutaváltók egyhangúlag azt mondták, hogy az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a forgalmuk, de az egységes európai fizetőeszköz Szegeden nem fogyott el, szemben más városokkal vagy egyes budapesti pénzváltókkal.

Varga Szilvia, az Exclusive Change régióvezetője elárulta, készültek is: feltankoltak euróból. Úgy érzékeli, mostanra megnyugodtak a kedélyek, a múlt pénteki csúcs után hétfőn és kedden már nem keresték annyian az eurót.

Holott olcsóbban vehették volna: tegnap már csak 309 forint volt az eladási árfolyam a belvárosban, szemben a hétfői 318-cal és a pénteki 330-cal.

Kik akartak eurót venni – mindenáron? Kilestük, és közben úgy éreztük magunkat, mintha élelmiszerboltban lennénk. Jött diák és nyugdíjas, egyszerűen öltözött, 40-esnek kinéző nő, s öltönyös, 30-as, jómódúnak látszó férfi. A diák azt mondta, 20 eurót vett, fogadalomból: minden hónapban ennyit félretesz a költőpénzéből a nyaralásra, különböző árfolyamokon.

Többen bevallották: megijedtek, az otthon mobilizálható készpénzt váltották át gyorsan, és 100-200 euróval a kezükben távoztak. Attól féltek, hogy még tovább romlik az árfolyam, és néhány napon belül még ennyit sem kapnának érte. Az öltönyös úr is csak 100 eurót vett, azt mondta, a síeléshez kell némi készpénz, a többi költségét úgyis bankkártyával egyenlíti ki.

Nem biztos, hogy jól járt az, aki euróra váltott. Az elemzők a várható árfolyamról biztosat nem tudnak mondani, de abban egyetértenek, hogy hazardírozás a forint gyengülésére spekulálni

Stabilizálnak

Több eszközzel egyszerre próbálja a forint stabilitását meg- teremteni a Magyar Nemzeti Bank: rövid lejáratú eurót bocsát a pénzintézetek rendelkezésére, megpróbálja ennek használatára ösztönözni a bankokat, valamint eurót ad el, s forintot vásárol a piacon – jelentette ki Simor András, a jegybank elnöke hétfőn.

Középárfolyamon 304

A forint árfolyama kedd délutánra 304 forintig is erősödött az euróval szemben, igaz, középárfolyamon számolva. Ez azonban nem jelentette azt, hogy ennyiért is vehettünk volna eurót: a bankoknál, pénzváltóknál az eladási árfolyam késő délutánra 309-310 forint köré állt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!