Szeged és környéke

2012.11.28. 17:35

Leváltaná a Fidesz a szabadtéri játékok igazgatóját

Szeged - A kulturális bizottság 6 igen és 2 nem szavazattal úgy döntött: a közgyűlésnek javasolja, hogy szombati ülésén a testület hívja vissza ügyvezető igazgatói tisztségéből Bátyai Edinát.

Delmagyar.hu

A kulturális bizottság 6 igen és 2 nem szavazattal úgy döntött: a közgyűlésnek javasolja, hogy szombati ülésén a testület hívja vissza ügyvezető igazgatói tisztségéből Bátyai Edinát. A bizottság indítványozta, hogy új ügyvezetőként válassza meg a közgyűlés Kelemen Csabát a szabadtéri új igazgatójának. 

Korábban írtuk:

[namelink name="Kormos Tibor"] (Szabad Város-frakció) kérdezte: mifelé bizalomvesztésről beszél Kohári Nándor. A fideszes politikus elmondta: neki már tavaly sem tetszett a műsorpolitika, így nem új dolog, hogy kezdeményezte [namelink name="Bátyai Edina"] leváltását. Kérte, csak azt ne állítsák, hogy ő szervezte a kiállítást, hogy ezzel buktassa meg Bátyai Edinát. [namelink name="Solymos László"] alpolgármester elmondta: a király meztelen, kibújt a szög a zsákból, már jó előre megvolt a politikai szándék, hogy leváltsák Bátyai Edinát.

Korábban írtuk:

Kiss-Rigó László a kiállítási botrányról

[namelink name="Kiss-Rigó László"] szeged–csanádi püspök is elküldte álláspontját a témáról, alább ezt teljes terjedelmében közöljük.
 „A napokban nagy vihart kavart a médiában Győrffy László 'Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben' című, a szegedi Reök-palotában kiállított installációja. Egyesek a vallásos érzület elleni provokációnak tartják, mások egyszerűen tudatlanságról beszélnek. Bármilyen esetleges rosszindulat vagy talán kulturális deficitből fakadó balul sikerült szándék vezette a művészt, illetve a kiállítás szervezőit, hasonló jelenségekkel szembesülve a katolikusokra nem a megsértődés vagy a hangos, de értelmetlen tiltakozás jellemző. Az ilyen vélt vagy valós provokációk arra serkentenek bennünket, hogy még tudatosabban és vonzóbb módon tanúskodjunk sajátos értékeinkről.
A Szeged–csanádi Egyházmegye nem tartja magát illetékesnek annak eldöntésére, hogy a székvárosában kiállított műalkotás mennyiben képvisel művészi értéket. Az egészen biztos, hogy a terített asztalon az emberi ürüléket kínáló 12 tányér mint műalkotás nem felel meg a katolikusok, a keresztények ízlésének. A kisebbség véleményének tiszteletben tartása, illetve a tolerancia azonban arra indít bennünket, hogy ne rontsuk el azok jó étvágyát, akik ily módon kívánják csillapítani a művészet és a kultúra iránti éhségüket."  

[namelink name="Nátyi Róbert"] művészettörténész, a Reök-palota művészeti igazgatója [namelink name="Győrffy László"] nagy vihart kavart alkotásáról, a Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című installációról beszél. Hangsúlyozta, csak szakmai alapon tud véleményt nyilvánítani. Hangsúlyozta: az installáció több részből áll, nem csak az asztalból, így voltak, akik csúsztattak a sajtóban. Elmondta: az utolsó vacsorán 13 szereplő volt, itt pedig csak 12 tányér van, volt. - Ha megkérdezik, tetszik-e? Azt mondom, nem, de nem tetszik Rembrandt Mészárszéke és Picasso Guernicája sem - mondta Nátyi Róbert. -

Az interpretáció szabad, nincs olyan ikonográfiai tartalma az installációnak, amely az utolsó vacsorára utal, így ez - ha profán akarnék lenni - akár lehetne a Piszkos 12 is - magyarázta a művészettörténész. Haág Zalán azt hangsúlyozta: százszor durvább alkotásokat is látott már, mint Győrffy László alkotása, de egy közpénzből fenntartott intézményben nem lehet olyat tenni, ami sokak érzékenységét sérti. _óth Károly ekézte Haág Zalánt, aki - elmondása szerint - 2009-ben Botka Lászlót lejárató rajzversenyt hirdetett gyermekeknek, így nincs erkölcsi alapja, hogy ítélkezzen, mert Tóthnak gyomorforgatóbb volt Haág akciója, aki még kiállítást is szervezett a gyerekek képéből, mint a mostani ügy.

Korábban írtuk:

[namelink name="Kormos Tibor"] (Szabad Város-frakció) azt kérdezte a jelöltektől: hogyan kerültek ide? Kelemen Csaba elmondta: Kohári Nándor jó barátja, ő hívta fel telefonon, hogy koncepció és személyi váltás várható a Szegeden a szabadtéri játékoknál. Sasvári Sándor elmondta: őt Kelemen Csaba hívta fel telefonon, hogy ha elnyeri az igazgatói posztot, akkor vállalja-e a művészeti igazgatói feladatot. Vállalta.

Kelemen Csaba jelenleg az egri Agria Nyári Játékok igazgatója. Elmondta: nem tudja, mennyit tud változtatni a szabadtéri jövő évi programján, meg kell néznie a szerződéseket, megállapodásokat. Közölte, nem tudja például, hogy Alföldi Róberttel van-e már aláírt szerződése a szabadtérinek. [namelink name="Alföldi Róbert"] rendezi, rendezné jövőre a Dóm téren az István, a királyt. Kelemen elmondta, hogy az Agria nyári játékokon a külföldi nézők aránya 40 százalék.

Nincs több kérdés. Távozott a bizottság üléséről Kelemen Csaba és Sasvári Sándor.

Korábban írtuk:

Az ötperces szünet után már meg is jelent a bizottság ülésén [namelink name="Kelemen Csaba"] és [namelink name="Sasvári Sándor"], akit köszöntött [namelink name="Haág Zalán"] bizottsági elnök. Kelemen és Sasvári nyilvános ülésen ismerteti majd művészeti koncepcióját. Előtte még [namelink name="Solymos László"] alpolgármester elmondta: hihetetlen és megdöbbentő, hogy a kulturális bizottság műsorpolitikát akar meghatározni a szabadtérin és el akarja dönteni, ki rendezzen és ki nem a szabadtéri játékokon.

Haág közölte: ha politikai döntést akartak volna hozni, már 2010-ben leváltották volna Bátyai Edinát. Nem tették, de mára elfogyott vele szemben a bizalom. [namelink name="Tóth Károly"] indulatosan közölte: addig ne hallgassák meg a jelölteket, amíg [namelink name="Bátyai Edina"] az igazgató, akit csak a városi közgyűlés meneszthet szombati ülésén a posztjáról. Tóth Károly hangsúlyozta: ez koncepciós eljárás. Kelemen Csaba elmondta: szereti Szegedet, színésznek és művészembernek tartja magát és Sasvári Sándort, szeretnék elnyerni a szegediek bizalmát.

Kelemen Csaba elmondta: [namelink name="Kerényi Imre"] volt a mestere a színművészeti főiskolán. A legfontosabbnak azt tartotta, hogy magyar darabokat adjanak elő magyar színészekkel. A legkiválóbb három operettet, musicalt minden évben Szegedre kell hozni az országból, mert az jelenti a legnagyobb bevételt. Nagy szükség és igény van gyermekelőadásokra is. Sok apró kis ötlettel lehetne javítani a szabadtéri működését, akár csomagban is lehetne árulni a jegyet.

Sasvári Sándor, a Rockszínház alapítója elmondása szerint Kelemen Csaba felkérésére mondott igent a művészeti igazgatói posztra. 1986, a Jézus Krisztus szupersztár bemutatása óta - elmondása szerint - töretlen a színházi, színművészeti pályafutása. Hangsúlyozta, első a néző, s az élményeit szeretné átnyújtani a közönségnek.

A képviselők kérdeznek a jelöltektől.

Korábban írtuk:

Nem hívták meg a szerdai kulturális bizottsági ülésre Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, és előterjesztés sem készült a városi céggel kapcsolatban – mondta [namelink name="Haág Zalán"] (KDNP) bizottsági elnök [namelink name="Tóth Károly"] (MSZP) kérdésére. Pedig első napirendi pontként a cég helyzetéről és működéséről tárgyalt a grémium. [namelink name="Kohári Nándor"] (Fidesz) bejelentette: már benyújtotta indítványát [namelink name="Bátyai Edina"] leváltására. Javasolta: [namelink name="Kelemen Csaba"] legyen a szabadtéri új ügyvezetője, [namelink name="Sasvári Sándor"] pedig a művészeti vezetője. Most [namelink name="Kesselyák Gergely"] a művészeti vezető a szabadtérin.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!