Szeged és környéke

2009.04.13. 19:07

Leves is lehet a sonkából

Szeged - A főtt sonka hetekig is eláll a hűtőben, nem kell attól tartanunk, hogy hamar megromlik. Nem érdemes kidobni: könnyen belecsempészhetjük ételeinkbe a húsvéti maradékot.

Munkatársunktól

Ha húsvét után már a fülünkön jön ki a sonka és a tojás, ám a maradékot mégsem akarjuk a szemetesbe hajítani, a megmaradt ételekből számtalan egyéb fogást készíthetünk a családnak. Akik csontos hátsó csülköt vásároltak az ünnepekre, egy egyszerű bablevest dobhatnak fel a finomsággal. Bár megpuhulása előtt a sonka több órát lubickolt a vízben, annak csontjában és bőrében még maradt annyi erő, hogy levesünknek kellemesen füstölt ízt biztosítson.

Aki azonban sajnálja az időt a levesfőzésre, annak az egyik legegyszerűbb módszert tudjuk ajánlani: a sonkamaradékot a reggeli omlettbe szelve máris kész a sonkás tojásrántotta. Hátránya, hogy összetevői pontosan megegyeznek a húsvétkor fogyasztott ételekkel, ezért a változatosság érdekében a sonkát főtt tésztához is keverhetjük.

Szerkesztőségünk ajánlata a tejszínes sonkaleves és a sonkás krumplipuffancs. Előbbihez 10 deka füstölt sonkán kívül 2 csokor petrezselymet, 1 csokor zsályát, 8 deka vajat, 5 deka lisztet, fél-fél liter tejet és kockából készített húslevest, valamint egy deci tejszínt vegyünk. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet, felöntjük tejjel és húslevessel majd felforraljuk. A zöldfűszereket a levesbe keverjük, csészékbe szedjük, majd megszórjuk sonkakockákkal. A puffancshoz pedig mindössze maradék krumplipüré és sonka, reszelt sajt, tojás, liszt és fűszerek kellenek. Ezeket egybegyúrjuk, és forró olajban kisütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!