Szeged és környéke

2017.10.02. 16:00

Levett a lábunkról a kick-box

A szegedi Yoko Kick-box Team válogatott csapata nemrég négy ezüst- és két bronzérem kíséretében tért haza az Európa-bajnokságról. Megnéztük, mit tudnak Szeged büszkeségei, és mi sem csalódtunk! A kick-box menő sport, kezdjétek el!

Trogmayer Éva

Dübörgő zene fogad, amikor megérkezünk a fitneszkomplexumba, ahol a szegedi Yoko Kick-box Team válogatott tagjai edzenek.

Csajozni sem utolsó

A földön tatami (birkózószőnyeg), a teremben körben bokszzsákok lógnak, középen pedig iskolás gyerekek készülnek az edzésre. Ők hatan nemrég tértek haza a Szkopjében rendezett Európa-bajnokságról, ahonnan nem üres kézzel távoztak. Csapatban és egyéniben is szép eredményekkel zárták a megmérettetést: két bronz és négy ezüst lóghat a nyakukban.

 

Mindenki másért szereti a kick-boxot, de egyvalami közös bennük, imádnak edzeni és versenyezni. Bence élvezi, hogy a folyamatos utazás miatt látja a világot, és izgalmas kalandokban lehet része, Erik azt mondja, az edzések alkalmával jól le lehet vezetni a suliban felgyülemlett feszültséget.


Idősebb korban pedig egyértelműen más előnyei is vannak annak, ha valaki jó kick-boxos. A 18 éves Attila nem pironkodik: ezzel azért lehet csajozni is, mondja.

Kesztyűs kézzel

Az edzés egy pontján veszem a bátorságot, és beállok én is. Az első, amit megjegyzek, hogy kesztyűben nehéz megvakarni a fülemet. Na jó, ez csak vicc, nyilván nem túl fontos, főleg mert ami utána következik, az egy kezdőnek is izgalmas és tanulságos „móka". 


Sorba állunk, ütni tanulunk – vagyis én, mert ők igazából már elég jók benne –, ugrálunk, és kifulladok. Bevallom, elég gyorsan. Megállapíthatom, hogy szuper állóképességük van a srácoknak. Szívvel-lélekkel gyakorolnak, hogy  egyre jobbak legyenek.

 


– Öltözzetek, sisakokat, fogvédőket fel – adja ki az utasítást az edző, Almási Bence, ők pedig párokba rendeződnek. Szóval most verekedni fognak, jegyzem meg, mire az edző kijavít.


– Verekedni a diszkóban szokás, ez itt bunyó – nyomatékosítja mosolyogva, és elmagyarázza: a védőfelszerelés miatt egyáltalán nem számít veszélyesnek a sport. Nagyon ritkán kell sérüléssel szembenézniük.

A stressz meg se kottyan

Mind el tudják képzelni, hogy egyszer maguk is edzővé váljanak. Almási Bence szerint meg is van bennük a lehetőség. Elmondja, nagyon sok szempontból jó a sport. Önfegyelmet, önbizalmat tanulnak a fiatalok, és annyi stresszhelyzet éri őket a versenyeken, hogy azok után az iskolai megmérettetések már meg sem kottyannak nekik.

 

Megkérdezem, meg tudják-e védeni magukat az utcán is, ha úgy alakul. Almási Bence reméli, hogy igen, de azért elmondja, ez nagyban egyéni kérdés is. A küzdősportok adnak egyfajta biztonságérzetet, de éles helyzetben még egy nagyszerű sportoló is leblokkolhat, ezt nem lehet előre megjósolni.


Azt viszont valószínűleg igen, hogy aki belevág, az könnyen megszeretheti ezt a sportot. Nekünk legalábbis ennyi idő alatt is sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!