Szeged és környéke

2008.01.07. 20:34

Lezuhant a hídról egy kamion

Szeged - Egy török kamion hétfő hajnalban átszakította a szegedi Bertalan híd korlátját, és egy kerékpárost magával sodorva a mélybe zuhant. A biciklis 15 métert repült, de ő is és a kamionos is túlélte a balesetet. Szegeden és környékén tegnap egész nap köd nehezítette a közlekedést, de szerencsére több ilyen súlyos baleset nem történt.

Oláh Zoltán

Ketten súlyosan megsérültek, amikor tegnap reggel hat óra előtt néhány perccel a Bertalan híd szegedi oldalán egy török kamion előbb kidöntött egy kandelábert, majd átszakította a korlátot, és a rakparton „landolt".

A teherautó a 43-as úton, Újszeged felől haladt Szeged felé és valószínűleg megcsúszott. Előbb nekiütközött a magas útpadkának, ettől a kamion megbicsaklott, megpördült, és a menetiránnyal szemben, mintegy öt-hat méter mélybe zuhanva az oldalára dőlve állt meg. A kamion elsodort egy kerékpárost, akinek óriási szerencséje volt, mert legalább 15 métert repülve „elhagyta" a kerékpárját, amit később a tűzoltók darabokban szedtek ki a hatalmas teherautó alól.
Lezuhant a hídról egy kamion

A kamion átszakította a korlátot és magával sodort egy biciklist.
Fotó: Karnok Csaba

A két sérültet a mentők a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikára szállították. A kerékpárost az intenzív osztályon ápolják. A 31 éves szegedi férfinak több bordája eltört, megsérült a feje, és légmelle keletkezett. A kamion 37 éves török sofőrje is súlyosan megsérült, de mielőtt altatásban „visszarakták" volna a csípőcsontját, őt tolmács közreműködésével kihallgatta a rendőrség. Úgy tudjuk, a férfi azt állította, nem lépte túl a lakott területen megengedett sebességet, szerinte a baleset azért következett be, mert a jeges úton megcsúszott a járműve.

A baleset okát a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja, a tachográf egyébként arra is választ ad, hogy a kamion a baleset idején gyorsan haladt-e.

Karambol Deszken

Tegnap reggel egy másik közlekedési baleset is történt a 43-a úton. Deszken egy Szeged felé tartó román kamion román személygépkocsival ütközött. A személyautó vezetője, egy 58 éves román állampolgárságú nő megpróbálta megelőzni a teherautót, későn vette észre, hogy az útjában áll egy terelősziget, jobbra rántotta a kormányt és nekiütközött a kamion bal elejének, majd az út menti árokba csúszott. Az asszony könnyebben megsérült, a mentők kórházba szállították.

Abrankó Sándor, a Magyar Közút Kht. Dél-alföldi Regionális Főmérnökség főmérnöke cáfolta a kamion vezetőjének állítását, sőt azokat a feltételezéseket is visszautasította, amelyek szerint a Bertalan hidat vasárnapról hétfőre virradóra nem sózták, és emiatt az útburkolat jeges volt, csúszott.

– Hétfő hajnalban a baleset előtt, fél ötkor ellenőriztük az útburkolatot, ami akkor is és két órával később, fél hétkor is sónedves volt – mondta a főmérnök.

Abrankó Sándor ugyanakkor azt is elmondta, hogy a korlátot a Magyar Közút Kht. pótolja, addig az érintett szakaszt ideiglenesen lezárták.

A helyszínt a rendőrség azonnal körbezárta. A mentésben 17 tűzoltó két hagyományos tűzoltóautóval, egy daruval és egy vegyvédelmi járművel vett részt. A kiömlő üzemanyagtól szennyezett földet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai elszállították.

Szegeden és környékén egész nap tejfehér köd nehezítette a közlekedést, de szerencsére a reggelihez hasonló súlyos baleset lapzártánkig nem történt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint kisebb, koccanásos, anyagi kárral járó közlekedési balesetek voltak ugyan a megyében, de az időjárási viszonyokhoz képest ezek száma is meglepően kevés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!