Szeged és környéke

2015.06.13. 15:44

Liliomos családi nap Alsóvároson - képgaléria

Szeged - Szent Antal életét közelebb hozni a mai emberekhez - ez a célja a Liliomfesztiválnak, melyet minden évben megrendeznek az Alsóvárosi Ferences templomnál. Akadályverseny, virágkötés és gyógyteakészítés is szerepelt a programok között, az esti szentmise után pedig mindenki szentelt liliommal térhetett haza.

Munkatársunktól

Szent Antal napjának tiszteletére rendezik meg minden évben a Liliomfesztivált az Alsóvárosi Ferences kolostor kertjében. A fehér virág a szent attribútuma – így kapcsolódik a ferences rendi prédikátorhoz.

- A liliom szirmát régen gyógyászati célra használták: pálinkába téve az esszencia borogatásnak volt kiváló, kockacukorra csepegtetve pedig gyógyszerként hatott – mesélt a virágról [namelink name="Petri Márta"] szervező. Természetesen pálinkát nem hoztak a családi napra, liliomból azonban így sem volt hiány. A templomot fehér virágokkal díszítették fel, este pedig a szentmise után meg is szentelték a direkt erre a célra összeállított kompozíciókat, melyekből aztán mindenki vihetett haza egy szálat.

Liliomos családi nap Alsóvároson. Fotó: Kuklis István (galéria)


Napközben kerti virágokat láthattak az érdeklődők – sőt csokrot is köthettek belőlük. A hároméves Janka például színek alapján válogatott: rózsaszín virágokat választott zöld szalaggal. – Ez jó – hagyott még jóvá egy fehéret, miután megszagolta.

A kolostori ispotályban gyógytea keveréket lehetett készíteni, a kézműves részen pedig agyagozhattak és sorjelölőket festhettek a gyerekek. Sokan azonban már délelőtt is egyszerűen csak élvezték az árnyas fák hűsét és pokrócot leterítve piknikeztek, míg gyerekeik az akadályverseny állomásai között rohangáltak.

Liliomos családi nap Alsóvároson. Fotó: Kuklis István (galéria)


- A plébániaközösség nyitott napja olyanokat is ide csábít, akik máskor nem járnak felénk – foglalta össze a fesztivál lényegét Kelemen testvér, aki többedmagával lángosozott és cseresznyézett ebédidőben a fűben. - Azt gondolom, ez a rendezvény összehozza a családokat, emellett pedig át is tudjuk adni a mai gondolatokat Szent Antal legendájával kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!