Szeged és környéke

2011.07.06. 20:27

Liszt-év: a zeneszerző művei hallhatók a szegedi Zenés Forgatagon

Szeged - Liszt-műveket hallhatnak az érdeklődők pénteken a szegedi Zenés Forgatagon, az előadók sokrétűen, így például dzsesszesítve és világzenei feldolgozásban előadják a 200 éve született zeneszerző és zongoraművész darabjait.

Delmagyar.hu

A rendezvény célja, hogy a járókelők Szeged belvárosában beleütközzenek a komolyzenébe, majd annyira jól érezzék magukat, hogy később már igényük legyen beülni egy-egy koncertre.

A Zenei Forgatag szerdai sajtótájékoztatóján [namelink name="Gyüdi Sándor"], a Szegedi Szimfonikusok karnagya elmondta: előadásukban hallhatja a közönség a II. Magyar rapszódiát, melyre a Szeged Táncegyüttes koreográfiát is készített. Emellett harsány rezes előadásban felcsendül a Mazeppa és a Rákóczi-induló is.

A szervezők szerint az est bebizonyítja, hogy Liszt műveit nemcsak szimfonikus keretek közt lehet élvezni. [namelink name="Nagy János"] és [namelink name="Frankie Látó"] dzsesszesítve szólaltatja meg szintén a II. Magyar rapszódiát, ezzel lehetőség nyílik az összehasonlításra a korábbi előadással. Emellett feldolgozták a La Campanellát és az E-dúr Consolationt is.

Őket egy újabb duó követi: [namelink name="Borbély Mihály "]és [namelink name="Lukács Miklós"] a VI. Magyar rapszódiára készített népzenei-világzenei feldolgozást, melyben a cimbalmoké lesz a főszerep. Ez a mű egyébként már elhangzott Berlinben az Európai Unió soros elnökségének átvételekor rendezett koncerten.

[namelink name="Toronykőy Attila"], az est rendezője elmondta: az idei hangulatot a Széchenyi tér fáinak árnyjátéka inspirálta. Így különféle lámpákkal világítják meg a fák lombjait, hogy a zene mellett a résztvevőknek vizuális élmény is legyen a koncert. A színpadok elhelyezése is a nyári forgatagot ábrázolja: az egyik pódiumon a szimfonikusok, míg a másik színpadon a táncosok helyezkednek majd el.

A zenei szünetekben a hallgatóság érdekes információkat tudhat meg Liszt Ferencről és az elhangzó darabokról is.

Az 2006-ban indult Zenei Forgatag elnevezésű est évek óta egyre népszerűbb. Idén a Széchenyi téri fősétányon tartandó programra több mint ezer érdeklődőt várnak.

Címkék#Zene#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!