Szeged és környéke

2019.03.29. 15:20

Lovagkereszt és elefántok: ismét Szegedre látogatott az Eötvös Cirkusz

Szeged - Három hétig vendégszerepel Szegeden az Eötvös Cirkusz, amely teljesen új műsorral érkezett a városba. A társulat egykori vezetője, Eötvös Tibor két hete a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Munkatársunktól

Egyszerűen nagyszerű. Ez a címe az Eötvös Cirkusz idei műsorának, amelyet Szegeden tegnap este mutattak be. A társulat három hétig vendégszerepel a városban – soha ilyen sokáig nem voltak még nálunk.


– Teljesen új programmal érkeztünk. Csupán két kislányom produkciója maradt meg a tavalyi műsorelemek közül, ők ugyanis nagy sikert arattak – mondta el Eötvös Lóránd cirkuszigazgató.


Idén a 40 fős társulat tagjain van a hangsúly, állatot viszonylag keveset hoztak. Két indiai elefánt azonban így is szerepet kapott a műsorban. Mellettük kecskék, kacsák és lovak lépnek még porondra.

Eötvös Lóránd cirkuszigazgató a műsorban szereplő indiai elefánttal.

Eötvös Lóránd cirkuszigazgató a műsorban szereplő indiai elefánttal. Fotó: Karnok Csaba

– Művészeink Olaszországból, Hollandiából, Oroszországból és Argentínából érkeztek. A hagyományos artistaszámok mellett pedig idén bemutatunk egy LED-kosztümös produkciót is, illetve Európa legnagyobb lézershow- ját, amelyek már inkább a modern vonalat képviselik – mondta el a cirkuszigazgató.


Az Eötvös család munkáját nemrégiben állami elismeréssel is honorálták, március 15-e alkalmából ugyanis a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Eötvös Tibor, aki 1993-ban újjáalakította az Eötvös Cirkuszt. A 70 éves artista ma már nem látható a porondon – a Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnökeként azonban a mai napig kapcsolatban maradt ezzel a világgal.

Eötvös Tibor (jobbról) a Magyar Érdemrend lovagkeresztje átvételekor.

Eötvös Tibor (jobbról) a Magyar Érdemrend lovagkeresztje átvételekor.

– Nagyon örülök ennek a díjnak, nem számítottam rá – beszélt az elismerésről lapunknak Eötvös Tibor, aki szerint az az egész szakmának is szól. – Egy cirkuszi kocsiban születtem, egész életemet a cirkusznak szenteltem, a papám világhírű zenebohócszámában pedig együtt lépett fel az egész család. Amikor 26 éve életre hívtam az új Eötvös Cirkuszt, igyekeztem frissítést hozni ebbe a műfajba. Ettől függetlenül továbbra is a hagyományos cirkusz pártolója vagyok, ahol állatok és emberek produkciói is szerepelnek. 


Arra a kérdésre, nem hiányzik-e neki a porond, Eötvös Tibor azt felelte, hogy természetesen hiányzik. – Tudomásul kell venni, hogy nem lehet a végtelenségig csinálni ezt a munkát, hiszen az ember egy bizonyos kor után már nem bírja. Ma már inkább a fiatalokat segítem, hogy könnyebben induljon el a pályájuk. Így tudok továbbra is részese lenni ennek a világnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!