Szeged és környéke

2016.10.27. 21:17

Lovagkeresztet kapott Pálházi Ernő, a forradalmi rádiós

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki Szegeden Pálházi Ernőt, a Széchenyi Rádió Szeged egykori munkatársát Rétvári Bence.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Áder János köztársasági elnök nevében csütörtökön a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki Szegeden Pálházi Ernőt, a Széchenyi Rádió Szeged egykori munkatársát, egyik alapítóját. Az adó a MÁV-igazgatóság épületéből sugárzott híreket 1956. október 26. és november 6. között egészen Kassáig. A politikus kiemelte: fontos emléket állítani azoknak, akik sorsfordító időkben mertek elsőként bátrak lenni, amikor mások féltek vagy elbizonytalanodtak. Voltak, akik a harcokban, voltak, akik közösségszervezésben vagy  követelések megfogalmazásában álltak helyt. Voltak olyanok is, akik abban tűntek ki, hogy az igazság hangját eljuttatták másokhoz, hogy a remény éltesse őket.

Pálházi Ernő felidézte, reggel 7-től este 11 óráig szólt a rádiójuk, és a Délmagyarország akkori munkatársai vitték hozzájuk a híreket, hogy hitelesen tájékoztassanak. Az ünnepség után a MÁV-igazgatóság Anna-kúti székházánál az államtitkár és Péter Szilveszter, az Élhető Szegedért Egyesület elnöke emléktáblát avatott a rádió tiszteletére, melyet Kiss-Rigó László megyés püspök szentelt fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!