Szeged és környéke

2009.05.03. 10:28

Lovas viadal, disznólábért - betyártoborzó Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Kicsi betyár mini ostorral, lovát fektető csikósleány, durrogtató zsandárok, kakasos nyalókát szopogató családok – betyártoborzót rendeztek pénteken és tegnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

R. Tóth Gábor

Az ostorpattogás Morze-jelei mutatták az utat tegnap reggel a betyártoborzóra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Szeged-Alsótanyán született betyárkirály, Rózsa Sándor emlékezetére rendezett kétnapos programsorozat a betyárok és az alföldi pásztorok életét és korát mutatta be az érdeklődőknek.

Kiderült, nemcsak kicsi huszár, kicsi betyár is van: a Békés megyei Kétsopronyból érkezett, kétéves Pertovszki Áron kis kezében is ostort láttunk, igaz, miniatűr változatot. Feje alig látszott a hatalmas kalap alatt. – Nagy betyár ám – mutatta be édesapja, Petrovszki István.

Odébb mordály dörgött: a zsandárok is hangoltak. – Fekete lőport teszünk a puskákba, papírzsebkendővel fojtjuk, hogy jó nagyot durranjon – hallottuk Popp Hunortól, Csák Miklóstól, Kiss Kornéltől és Soós Zoltántól.

Elkelt a fegyver, hiszen sok helyütt olvashattuk a figyelmeztetést: „a környéken betyárok garázdálkodnak!". S lám: fokossal a kezében, fekete kendővel a nyakán rontott ránk Tolna Péter. Indult a rabló-pandúr játék: egész nap kergették a zsandárok a betyárokat az emlékpark területén, bőszen lövöldözve.

Lovas viadal, disznólábért

Tegnap rendezték a Puszták Népe Lovas Viadalt is: a látványos virtuskodáson, lovas játékon lovas és ló bizonyíthatta összeszokottságát. A legjobb lovas Rózsa Sándor kétcsövű, disznóláb fegyverének hiteles, működőképes másolatát birtokolhatja egy éven keresztül. A második díj egy külön erre az alkalomra készített, egyedi ostor, a harmadik helyezett jutalma pedig egy betyárfokos volt.

– Na, ez durrogott! – mondta a csapat láttán egy csipszet majszoló kisfiú, tartva a lépést iskolás csoportjával. Gyerek- és családközpontú volt a program: a Németh família tagjai például kakasos nyalókát szopogattak, mikor megszólítottuk őket.

– Le kell kötni a gyerekeket a hosszú hétvégén, jó az időis. Igaz, nem olcsó a kirándulás – ismerte be a szegedi Németh Árpád. Értettük őt: 25 deka medvecukrot, sonkás kiflit és némi kürtőskalácsot vettünk, de máris 1015 forintot költöttünk. Az 1400 forintos marhapörköltet vagy a 700-ért árult babgulyást, a 350 forintos rostos üdítőt és a 220-300 forintért kínált sört nem is forszíroztuk.

Ostort 6 és 15 ezer forintért láttunk. – Van karikás a mamánál a kamrában, akaszd le nyugodtan – hűtötte le egy anyuka kisfia vásárlási kedvét.

Van karikás ostorom és betyár vagyok – idézhették volna kifordítva a népszerűvé vált sörreklámot a karcagi Kun Lovarda csikósai, akik bemutatót tartottak az érdeklődőknek: Erdei Virág előbb két lábra állította, majd altatta 18 éves herélt póniját, Lukit. Ráállt a leheveredett lóra, úgy pattogtatta ostorát. Közben Pál István, hazánk legidősebb dudása, pásztora kezdett énekelni, mesélni. A 90 éves férfi bizonyította: a dudás hatalom.

A jegyzőés a bíró udvarán közben a bot dolgozott: az elfogott betyárokat deresre húzták, megbotozták, majd áristomba vetették. Almalopásért állt a nagytiszteletű bíróság elé Palántai Marci, a fekete ruhás betyárpalánta, kezében a pirosló bűnjellel – 25 botütést kapott.

Rózsa Sándor szőke volt

Meglepődtünk Rózsa Sándor „személyes leírásán", hiszen a betyárvezér e szerint „közép, inkább kistermetű és zömök, szőke hajú, bajusza felfelé sodrott, hegyes és vereses-szőke, szemei szürkék". Nem is hasonlít Oszter Sándorra – vetettük fel a színművésznek, aki a rendezvény díszvendégeként körbefogatozott az emlékparkban feleségével, Failoni Donatella zongoraművésszel és lányával, Oszter Alexandrával. – Antonio Banderas sem hasonlít Zorróra, mégis eljátszotta – reagált Oszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!