Szeged és környéke

2011.09.11. 22:10

Lovas zarándoklat indult Székelyföldre - galériával

Ópusztaszer - Ópusztaszerről azok a lovasok, akik a jövő évi Nyeregszemle meghívólevelével zarándokolnak el Székelyföldre. A Szobori búcsún, a monostor romjai között tartott szentmisén átadták a Szer Üzenete Díjat is.

Bobkó Anna

– A júliusi Nyeregszemle óta folyamatosan készítettük fel a lovakat az útra. Öt-hat órát lovagoltunk homokos talajon, edzettük a lovak hátát, a tüdejüket – mondta Solymosi Bertold. A Nyeregszemle főszervezője tegnap öt társával együtt indult el lóháton a Szobori búcsúról Erdélybe, hogy személyesen vigye el a jövő évi rendezvény meghívólevelét. Az expedícióval egyúttal fejet hajtanak az előtt a hét székely lovas előtt, akik a júliusi hagyományőrző találkozóra Csíkcsicsóból érkeztek. Közel 700 kilométert tettek meg lóháton.

Szobori búcsú Ópusztaszeren. Fotó: Frank Yvette (galéria)


– A júliusi rendezvény sikere arra ösztönzött bennünket, hogy a Nyeregszemlét hagyományteremtő programként indítsuk el a nemzeti emlékparkban – mondta Tokovics Tamás , az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke bejelentette: a 2012. május harmadik hétvégéjére tervezett rendezvény európai huszártalálkozóval is bővül.

A Szobori búcsún fa körhinta és csacsitaxi várta a legkisebbeket. A ROLE zenekar különleges ünnepi koncerttel készült. A monostor romjai között tartott szentmisén Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök megáldotta a lovasokat, akik várhatóan október 9-ére érnek majd Hargita megyébe. A végállomás Szentegyházán lesz, ahol ebben az időpontban székely huszártalálkozót tartanak.

Szobori búcsú Ópusztaszeren. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A szentmisén adták át a Szer Üzenete Díjat is, amellyel olyan magyar embereket tüntet ki az emlékpark, akik a hazaszeretet, a hűség példaképei, és a magyarság összetartozását hirdetik életükkel. Idén Papp Lajos szívsebész, a Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott professzora, valamint a PTE ÁOK Szívgyógyászati Klinika korábbi igazgatója és Csete György kapta a kitüntetést. Az okleveles építészmérnök nevéhez fűződik többek között a történeti emlékparkban az Erdők temploma, a Világmagyarság háza és a Mamutfenyő ház is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!