Szeged és környéke

2015.06.29. 22:12

Lyukas zoknit hasznosítanak: 1 tonnából focipályányi szigetelő

Szeged - Ki ne hallott volna már a zoknik egyik párját eltüntető zoknimanókról? Az így árván maradt ruhadarabok eddig a kukában végezték, pedig nemcsak műanyag palack, fém, üveg vagy papír hasznosítható, a zokniknak is új értelmet adhatunk. Az országban először egy szegedi vállalkozás, a ZV-Impex Bt. gyűjti a lyukas, lerongyolódott vagy pár nélküli, de tiszta zoknikat a Zoknicsere Programban. <br>

Munkatársunktól

Tavaly 1 tonnányi beküldött, viselésre alkalmatlan zokniból egy focipályányi bútoripari szigetelőanyagot készítettek.

– Azt tervezzük, hogy ősztől a használt harisnyákat, melltartókat és egyéb fehérneműket is befogadjuk, a műszálas ruhadarabokból az útépítésnél használható geotextíliát készíthetnek partnereink – mondta lapunknak [namelink name="Csányi Zoltán"], a kezdeményezés elindítója.

Csányi Zoltánt a környezetvédelem és a segítségnyújtás motiválja. Fotó: Frank Yvette

Csányi Zoltánt a környezetvédelem és a segítségnyújtás motiválja. Fotó: Frank Yvette
A még viselhető zoknit is gyűjtik, a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub és a szegedi ferencesek segítségével eljuttatják a rászorulókhoz. Eddig közel 10 ezer család csatlakozott a programhoz, tavaly hozzávetőleg 1000 pár zoknit osztottak szét ilyen módon.

Az akciót a Magyar Posta is támogatja: új zoknik rendelése esetén egy postai címkét adnak, amellyel ingyenessé válik a használt fuszeklik elküldése. A címke mellett egy 1000 forintos kuponkód is jár e-mailben, amely vásárláskor beváltható. Vásárlás nélkül is elpostázhatók a zoknik, sőt, Szegeden a Dorozsmai út 46. és a Petőfi Sándor sugárút 83. alatt személyesen is leadhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!