Szeged és környéke

2011.09.26. 21:43

Ma csönget először a számlálóbiztos

Csongrád megye - Noha hivatalosan október 1-jén kezdődik a 2011-es népszámlálás, a biztosok már ma útnak indulnak a körzetükben.

Munkatársunktól

Ne lepődjön meg senki, ha ma estére népszámlálási kérdőíveket és tájékoztatókat talál a postaládájában. Azért, hogy ne zavarják az embereket, a biztosok először nem csöngetnek, hanem csak bedobják a rekeszekbe a borítékokat.

[namelink name="Végh Zoltán"], a KSH megyei igazgatója arra kéri az embereket, hogy a postaládára – legalább átmeneti jelleggel, az 1 hónapig tartó népszámlálás idejére – ne csak a nevüket, hanem az emelet és az ajtó számát is írják ki. Természetesen ez a kérés a kertvárosi kerületekre, falvakra nem vonatkozik. A számlálóbiztosok ugyanis nem a nevek, hanem a címek alapján dolgoznak – a teljes anonimitásra való tekintettel a személyi kérdőívek nem is találkozhatnak a lakáskérdőívekkel.

A név tehát a számlálóbiztosnak nem mond semmit: aki például interneten tölti ki a kérdőíveket, az is csak annyit árul el magáról, melyik településen, milyen cím alatt található. A számlálóbiztost a számítógépes rendszer értesíti, hogy a körzetéből melyik címről (emelet, ajtó) érkezett kitöltött kérdőív, és oda nem megy el személyesen. De ha a bejárati ajtónál, a postaládákon csak a nevet találja meg, kénytelen lesz becsöngetni.

Elvben mindenkihez kétszer megy el a számlálóbiztos, első alkalommal most, szeptember utolsó napjaiban. Ekkor dobják be a tájékoztatót, valamint a lakás- és a személyi kérdőívekből álló mintacsomagot. Majd október 1-jétől napokig járják a körzetüket, hogy megkérdezzék, megkapták-e a lakók a csomagot, és eldöntötték-e: interneten válaszolnak a kérdésekre, maguk töltik-e ki a kérdőíveket, avagy a kikérdezéses módszert választják. A KSH a könyvtárakkal, például a szegedi Somogyival is szerződött, hogy onnan bárki használhassa a netet. Természetesen a statisztikai hivatal újszegedi igazgatóságára is be lehet menni, ahol hétvégeken ügyeletet tartanak.

Az internetes „bevalló" nemcsak saját magáról köteles kitölteni a kérdőíveket, hanem mindazokról, akik vele együtt a lakásban élnek, akár külföldön tartózkodnak, vagy kollégiumban laknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!