Szeged és környéke

2019.08.08. 13:47

Ma estétől lehet járható a belvárosi híd

A munkák jól haladnak, már aszfaltoznak, így csütörtök este nyolc órától, ha nem jön közbe semmi előre nem látható, akkor újra lehet használni a Belvárosi hidat.

delmagyar.hu

Ha minden jól megy, csütörtök estétől visszaadják a forgalomnak a Belvárosi hidat, ami azért van lezárva, mert ki kellett cserélni két dilatációs elemet, amik a híd hőtágulását kezelik. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Délmagyarországnak elmondta, hogy jól haladnak a munkával, már a aszfaltozzák a sávokat.


Makrai László szerint a most kicserélt dilatációs elemekhez nagy valószínűséggel nem kell nyúlni egy darabig. A cserélt elemsorok 25 éve lettek beépítve. A mostani hídfelújítás 27 millió Ft-ba került.


A Belvárosi hídon jelenleg öt, hőtágulási hézagot lezáró, vízzáró dilatáció van beépítve.


Makrai László elmondta azt is, hogy a dilatációk körül eddig is dolgoztak már néhányszor, de ezeket a munkákat nem maga az elem hanem a szerkezetekhez csatlakozó útburkolati hibák miatt kellett elvégezni.

Ezek az ismétlődő hibák nem csak Belvárosi hídra jellemzőek, hanem a 10 évnél régebben üzemelő, hidakra is. Ilyenkor az aszfaltburkolatot teljesen visszabontják, és ha kell a pályalemez betonfelületét és a rajta levő szórt, műanyag alapanyagú szigetelést is kijavítják.


A hidat egyébként az SZKHT rendszeresen karbantartja. Főleg az aszfaltburkolatot, valamint a járdákat és lépcsőket javítják ilyenkor.


A hídra 2015-ben 39, 2016-ban 51, 2018-ban pedig 36,5 millió forintot költöttek. Ebből csinálták meg sok minden más mellett a híd járdáinak, lépcsőinek a sóvédelmét, illetve annak felújítását 2200 négyzetméteren, és a leszakadt járdaszéleket is rendbe tették az ártéri hídon. Kijavítottak 4800 négyzetméternyi aszfaltburkolatot is, és lefestették a korlátokat.


A Belvárosi híd éves állandó költsége 6-8 millió forint – tette hozzá Makrai László.

A hidat július 22-én zárták le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!