Szeged és környéke

2017.09.01. 09:23

Ma kezdődik az új tanév - két nappal rövidebb, mint a tavalyi

Csongrád megye - Hivatalosan ma kezdődik az új tanév, de volt, ahol már tegnap megtartották a tanévnyitót. Az új tanév 180 napos, és 2018. június 15-éig tart.

Munkatársunktól

Ma reggel becsöngetnek az ország minden iskolájában a 2017/2018-as tanévre. Újdonságok a tavalyi évhez képest nincsenek, de a nebulók számára biztos öröm, hogy az idei tanév két nappal rövidebb a tavalyinál: 182 helyett „mindössze" 180 napos.

Brutális dugó várható


A rakpartot a halfesztivál miatt már csütörtökön lezárták, és majd csak szeptember 4-én, hétfőn 7 órától használhatják újra az autósok. Ha ez nem lenne elég a tanév első napjára, csőtörés miatt ivóvízvezetéket javít a Szegedi Vízmű csütörtöktől előreláthatólag a jövő hét elejéig a Hősök kapujánál. Az út egy részét lezárták: a Tisza Lajos körútról nem lehet jobbra kanyarodni a Boldogasszony sugárútra. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola környékén és a belvárosban brutális dugó várható. Részletek az ÚtOnban>>

 Mint tavaly megírtuk, 2016. január elsejétől új állami intézményfenntartó jött létre: a korábbi tankerületek összevonásával tankerületi központok alakultak. Csongrád megyében tavaly óta két tankerületi központ működik: egy szegedi és egy hódmezővásárhelyi.


Megkérdeztük az ügyben illetékes budapesti központú Oktatási Hivataltól, hány általános iskolás, illetve középiskolás kezdi meg a tanulmányait ebben a tanévben Szegeden és Csongrád megyében, de csütörtökön lapzártánkig nem kaptunk választ kérdésünkre.


Mint korábban Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára elmondta, szeptemberben emelik a tanárok bérét, ami körülbelül 175 ezer pedagógust érint, és 24 milliárd forintot fordítanak rá a költségvetésből.


A most kezdődő tanév egyik újdonsága, hogy ingyenesen nyelvvizsgázhatnak majd a diákok. Az állam ugyanis 34 ezer 500 forintig téríti meg a 35 év alatti tanulók költségeit az első sikeres vizsga esetén. A visszatérítésre a kormány 2018-ban 2 milliárd 788 millió forintot határozott meg.

Volt, ahol már csütörtökön tanévnyitót tartottak - GALÉRIA. Fotó: Török János


A fokozatos, 2013 óta tartó bővítés jegyében ezentúl már a kilencedik osztályosok is ingyen kapják a könyveket. A kormány korábbi közlése szerint az intézkedés hatására a diákok 85 százaléka ingyen juthat majd hozzá a tankönyvekhez.

 

Szomorú hír a nassolni kedvelő diákok számára, hogy mától tilos a csipszadó hatálya alá eső termékeket – csipsz, cukros üdítő, szörp, energiaital, csomagolt sós termék – árusítani.

A Szegedi Közlekedési Kft. és a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. arról tájékoztatta az utasokat, hogy szeptember 1-jétől a közösségi közlekedés visszaáll a tanév ideje alatti menetrendre, így a megnövekedett utazóközönséget sűrűbben közlekedő járatokkal látják el.


– Az iskola csengője mindennél pontosabban jelzi, hogy beköszöntött az ősz. Minden év új kihívást jelent – kezdte tanévnyitó köszöntőbeszédét Kissné Gera Ágnes, a Szegedi Arany János Általános Iskola igazgatója a csütörtök délutáni ünnepségen. A három, egyenként 28 fős első osztályt a negyedik évfolyamos tanulók műsora köszöntötte. Az egyik kisdiák, Bakacsi Dávid elárulta, nem várta az iskolát, de a számokat azért szereti.

Közlekedési káosz várható Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!