Szeged és környéke

2016.10.27. 15:36

Madárinfluenzás hattyút találtak Csongrád megyében

Egy Csongrád megyében elhullott hattyúban mutatta ki a madárinfluenza jelenlétét a NÉBIH. Felhívják az állattartók figyelmét a megelőzés fontosságára.

Munkatársunktól

A madárinfluenza H5N8 törzse az elmúlt két évben több járványt okozott világszerte a baromfiállományokban, súlyos közvetlen és közvetett károkat előidézve. Jelenleg is számos ország küzd madárinfluenzával.


A járványtani kutatások valószínűsítik, hogy a vonuló madaraknak is szerepe van a betegség terjesztésében. Legnagyobb veszélynek azok a víziszárnyas állományok vannak kitéve, melyeket részben vagy teljesen kifutón, legelőn tartanak. Az őszi madárvonulás időszaka alatt ezért fokozottan kell óvni a szárnyasokat a vadon élő madarakkal történő érintkezéstől. Kulcsfontosságú, hogy az állattartók szigorúan betartsák az általános járványvédelmi szabályokat és jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen tünetet észlelnek - figyelmeztet a NÉBIH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!