Szeged és környéke

2008.03.25. 18:44

Magánbörtönben jártunk Tiszalökön

Tiszalök - A 700+70 elítélt befogadására alkalmas, fogház, börtön és fegyház fokozatú büntetés-végrehajtási intézetet a szegedi székhelyű KÉSZ Holding kivitelező cége építette és üzemelteti. A média képviselői közül először lapunk munkatársait engedték be a magánbörtönbe.

Oláh Zoltán

Az elítéltek és a fogvatartók az „államéi", az épület az 1285 méter hosszú bástyafallal, a 8 őrtoronnyal, a biztonsági berendezésekkel, a fegyverekkel, a lőszerekkel együtt az első magyarországi magánbörtönt, a tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetet felépítő és 15 évig üzemeltető szegedi székhelyű KÉSZ Holding Zrt. egyik cégéé. A KÉSZ Holding elnökének, Varga Mihálynak a közbenjárására, a média képviselői közül először lapunk munkatársait engedték be a magánbörtönbe.

Hivatalosan még nem adták át a public private partnership (ppp) konstrukcióban, azaz az állam és a magánszektor együttműködésében Tiszalökön felépült és már 502 fogvatartottal működő első magyarországi magánbörtönt. A 700+70 elítélt befogadására alkalmas, fogház, börtön és fegyház fokozatú büntetés-végrehajtási intézetet a szegedi székhelyű KÉSZ Holding kivitelező cége, a KÉSZ Kft. Kelet-magyarországi Termelési Igazgatósága és a Szent Adorján Kft. építette és üzemelteti. A környéken lakók közül sokan találtak itt állást, van aki börtönőrként, van aki valamelyik szolgáltatónál helyezkedett el.

Az M3-as autópálya felől Tiszalök határába érve váratlanul „bukkan" fel a hatalmas, hat méter magas bástyafallal körülvett, narancssárga színű épületegyüttes. A fal tetejét végig szögesdrót fedi. A tükrös ablakú őrtornyokban fegyveres smasszerek, rajtuk kívül sűrűn egymás mellett pásztázó kamerák, lámpák, reflektorok őrködnek.

A külső szemlélő csak ennyit láthat, minden mást elrejt a másfél-öt méter mélységig lenyúló kőfal. Az építkezés megkezdése nem volt zökkenőmentes, előbb a belvíz, majd régészeti feltárások nehezítették.

Az épület elemeiben és az egész alaprajzban felfedezhető a csillag forma. Fotó: Schmidt Andrea

Az épület elemeiben és az egész alaprajzban felfedezhető a csillag forma.
Fotó: Schmidt Andrea

Adategyeztetés után kinyílik előttünk az első ajtó, majd a mintegy 30 méter széles biztonsági zóna mellett elhaladva jön a második. A fülkébe nem lehet belátni, csak egy erélyes, mégis udvarias hang kérdéseit és utasításait halljuk a tükörfal mögül. Az engedélyek és az igazolványok ellenőrzése után a „hang" kinyitja az újabb ajtót, azon belépve egy bv-s megkér, menjünk át a fémkereső kapun. A „csipogás" miatt még kézi detektorral is átvizsgálja a ruhánkat. Folyosókon, lépcsőkön, ajtókon áthaladva jutunk a parancsnoki szárny első emeletén lévő tárgyalóba, ahol Kovács András, a Szent Adorján Kft. ügyvezetője, Mihályi Gábor, a beruházást és a kivitelezést a Büntetés-végrehajtási Intézet Országos Parancsnoksága részéről felügyelő mérnök és Pancsusák Sándor alezredes, az intézet parancsnokhelyettese vár ránk.

Érdeklődés Lengyelországból és Romániából

Kovács és Mihályi az elmúlt mintegy két évben szinte éjjel-nappal együtt volt: egyezkedtek, vitatkoztak, alkudoztak. Még fognak is, hiszen a börtön üzemeltetése 15 évre szól.

– Akkor vágnék bele egy újabb börtön építésébe, ha Mihályi Gábort kirúgnák – válaszolja kérdésemre Kovács András. A mérnök ugyanezt mondja az ügyvezetőről.

Ezekből a félig komolyan, félig viccesen elhangzó megjegyzésekből is látszik, nem volt egyszerű megtervezni, megépíteni, felszerelni és működtetni az Európában is egyedülálló magánbörtönt.

Az USA-ban egy hasonló intézmény megtervezése és átadása között tíz év telik el. Angliában sem sokkal kevesebb. Magyarországon töredékidő alatt kellett megépíteni. Európa számos országából már megkeresték a KÉSZ Holdingot, többek között Lengyelországból és Romániából is. Szeretnék, ha náluk is a szegedi cég építene börtönt.

Szegedi után a tiszalöki is csillag

Az ország második csillag alakú börtönében ötszázhuszonhat 16 négyzetméteres, egy- és kétszemélyes zárkát alakítottak ki. A rabok között megtalálható a legsúlyosabb bűncselekményt elkövető gyilkos és a piti bűnöző is. Csongrád megyei nincs közöttük, a környéken lakók töltik itt a büntetésüket. A minden kényelmi berendezéssel felszerelt, garzonra vagy szállodai szobára emlékeztető cellák egyformák. Tartozék a kívülről vezérelhető tévé is. Az öt darab, csillag alakú zárkaépületben elkülönítve helyezik el a fogház, a börtön és a fegyház fokozatú elitélteket. Az intézet falain belül kialakítottak fedett, nézőtér nélküli sportcsarnokot, kondicionálótermet, a szabadban pedig kosár- és kézilabdapályát. Készül a füves focipálya is. Felhúztak két üzemcsarnokot, ahol a büntetésüket töltők dolgoznak. A fogvatartottak általános és középiskolai oktatását is a KÉSZ Holding végzi.

Reggeltől estig

Ébresztő: 5.30 (hétvégén 6) óra, takarodó: 21.40 (pénteken és szombaton 22.20). Reggeli: 2 dl tej, Zala felvágott, zsömle, sajtkrém; ebéd: almaleves, zúzapörkölt, savanyúság; vacsora: bácskai rizses hús, narancs.

Először a konyhához megyünk, az úgynevezett zsiliprendszerrel működő ajtók egymás után nyílnak ki előttünk, és csukódnak be mögöttünk. Útközben a kísérőink felváltva hívják fel a figyelmünket a biztonsági zónákra, a 17 sétálóudvarra, a legmodernebb biztonsági berendezésekre. Az utóbbiról nem sokat beszélnek – azt elárulják, hogy az ország legbiztonságosabb bv-intézetében számos csapda „várja" a szökni próbálókat. A falakban hétszer annyi vezeték húzódik, mint egy átlagos irodaházban. A konyha felszerelése, berendezése vetekszik a Hiltonéval. Nemsokára dél lesz, fő az étel, sül a diós csiga. Azt mondják, az itt dagasztott és sütött kenyérnek nincs párja. Gazdag Tibor, a pékek főnöke ezt megerősíti, és azt is elárulja, hogy a konyhára beosztott 12 elítélt átlagosan jó munkaerő. Az ebédet (reggelit, vacsorát) hőtárolós ételszállító kocsikban az elítéltek szervírozzák.

Kórtermek, rendelők, röntgen, laborok

A következő állomás a kétszintes egészségügyi blokk. Olyan, mintha egy kisváros jól felszerelt, néhány napja átadott kórházában járnánk. Kórtermek, rendelők, laborok, fogászati rendelő és röntgen. A betegellátásáról természetesen szakképzett orvosok és asszisztensek gondoskodnak. Még fodrászatot is kialakítottak, ottjártunkkor hat fogvatartott csináltatott magának frizurát.

Megnézzük a vallásgyakorlásra, közös imádságra szolgáló két termet, utána a húszezer kötetesre tervezett, de jelenleg még „csak" 10 ezer 200 kötetes könyvtárat.

Tiszalök határában váratlanul bukkan fel a hat méter magas bástyafallal körülvett épületegyüttes. Fotó: Schmidt Andrea

Tiszalök határában váratlanul bukkan fel a hat méter magas bástyafallal körülvett épületegyüttes. Fotó: Schmidt Andrea
– Negyvenen már beiratkoztak – mondja a gyorstalpalóval könyvtárosi szakképesítést szerzett elítélt. A könyvtárhoz vezető folyosón felszerelt két „nyilvános" telefonkészülék kamerája rögzíti, hogy ki, mikor beszél, ráadásul a speciális telefonkártyával csak a kódolt számokat lehet hívni.

A börtönt az épületegyüttes tetejéről is megbámulhatjuk. Ha nem lennének rácsok, nem lennének kerítések, azt gondolhatnánk, szállodakomplexum hózódik alattunk.

– Kívülállóknak talán hihetetlen, de nem minden fogvatartott örül a megváltozott körülményeknek – jegyzi meg a terepszemle végén Mihályi Gábor.

Számok

A bv-intézet területe 115 ezer 233, az épületeké 32 ezer négyzetméter. Az építés 5 milliárd 600 millió, a felszerelés 1 milliárd 400 millió forintba került. Az építkezés a belső kialakításokat nem számítva 12 hónapig, azzal együtt 17 hónapig tartott. A börtönben 700+70 elítéltet lehet elhelyezni és ellátni. Az intézet üzemeltetéséről a KÉSZ gondoskodik, a megállapodás határozott idejű, 15 évre szól. A BVOP börtönszerű szolgáltatást vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy a fegyőrökön kívül mindent a KÉSZ-nek kell megoldania. Azaz: a társaság üzemelteti az épületet, gondoskodik az étkeztetésről, a ruházatról, a mosatásról. A kft. biztosítja a szükséges gyógyszereket, az irodai berendezéseket, az irodaszereket, a telefonokat, faxokat, számítógépeket, tisztítószereket, még az őrkutyákat és az állatorvosi kezelést is. A gépjárműpark és a járművek üzemeltetése ugyancsak magánkézben van, mint ahogy a biztonságtechnikai rendszer üzemeltetése is, a fegyverek, a kényszerítő eszközök, a lőszerek szintén a KÉSZ-éi.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!