Szeged és környéke

2008.03.19. 22:56

Magánkézbe kerülhet huszonegy posta

Szeged - Spórol a Magyar Posta Zrt., szerdán meghirdette, hogy Csongrád megyében magánkézbe adja 21 postahivatalát. Szolgáltatni akár élelmiszerboltban is lehet majd.

Dombai Tünde

Csongrád megye 94 postahivatalából 21-et szerdán pályázaton magánosításra hirdetett meg a Magyar Posta Zrt. A hivatalos nevén Postapartner program tavaly kezdődött, akkor Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megye összesen 291 postájára írtak ki pályázatot. A tegnapi Közbeszerzési Értesítőben Csongrád megyén kívül Fejér, Veszprém megyei, valamint fővárosi hivatalokat hirdettek meg magánosításra – összesen 218-at.

Magánosításra meghirdetett postahivatalok:

Árpádhalom, Petőfi utca 30.;
Csongrád, Bokros utca 36.;
Derekegyház, Kossuth utca 2.;
Dóc, Alkotmány utca 17.;
Eperjes, Petőfi utca 2/B;
Felgyő, Széchenyi utca 4.;
Ferencszállás, Szegedi utca 53.;
Hódmezővásárhely, Fő út 16.,
Nádor utca 44.;
Királyhegyes, Dózsa György utca 16/B;
Kübekháza, Felszabadulás utca 12.;
Mártély, Fő út 82.;
Nagyér, Szabadság utca 54.;
Nagylak, Nyárfa sor 22.;
Öttömös, Petőfi út 16.;
Pusztamérges, Felszabadulás utca 51.;
Pusztaszer, Felszabadulás utca 23.;
Szeged, Kapisztrán utca 52., Koszorú utca 35.;
Tiszasziget, Szent Antal tér 3.;
Újszentiván Árpád utca 11.

– A magánkézbe adás célja, hogy fenntartsuk az állandó szolgáltatást, hiszen a hatszáz lakos feletti településeken ez törvényben rögzített kötelességünk. Ezért nem zárhatunk be és nem járhat mobilposta-autó ezekre a helyekre. A piacképesnek ítélt hivatalok magánkézbe adásától költségcsökkenést, ebben az évben az eredményünk összesen hárommilliárd forintos javulását várjuk – tudtuk meg Tomecskó Tamás szóvivőtől. – Ugyanakkor jobban, esetleg előnyösebb helyen működtetheti a postát a szerződő partner. Előfordulhat, hogy a jelenlegi hivatal helyét veszi meg a vállalkozó, de az is, hogy egy forgalmasabb önkormányzati épületbe vagy élelmiszerboltba viszi át a postai szolgáltatást.

Feltétel a szakképzett alkalmazott, tíz négyzetméteres ingatlan, és vállalni kell a posta addigi szolgáltatásainak továbbvitelét. Ugyanakkor a minőségért és a küldemények biztonságáért a Magyar Posta felel. Ennek érdekében a pályázatokat két szakaszban bírálják el: előminősítés után folytatják le a közbeszerzési eljárást. A szerződéseket határozatlan időtartamra kötik, de azt – üzleti titokra hivatkozva – Tomecskó Tamás nem árulta el, hogy kell-e kauciót fizetni a magánpostásoknak.

A korábban „gebinbe" adott szolgáltatóhelyekről nincs még tapasztalatuk. A 2007 októberében kiírt pályázat résztvevői ugyanis várhatóan idén júliusban kezdhetnek dolgozni. Azokat a postákat, amelyekre nem érkezik pályázat, a Magyar Posta üzemelteti tovább.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!