Szeged és környéke

2011.08.01. 12:54

Magánnyugdíjpénztári reálhozam: ma már az OTP is utal

Szeged – Augusztus 1-jén szinte minden magánnyugdíjpénztár megkezdte a reálhozamok kifizetését. Ön mikor kaphatja meg a pénzt?

Segesvári Csaba

Akik visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe, többen már megkapták reálhozamukat. Az OTP augusztus elsején kezdte az utalást, ABC sorrendben kapjuk meg a reálhozamot. Aki eddig nem tudja, még mindig megnézheti, mennyit is kaphat vissza. Az OTP kalkulátorához kell a tagsági okiratszámunk, az adóazonosító jelünk, és a TAJ számunk is. A tájékoztató szerint „az utolsó tételek augusztus 20-ig elhagyják a Pénztárat".

Az Aegonnál takarékoskodóknak azt írják, a kifizetések „július végén kezdődnek és legkésőbb augusztus 31-én zárulnak le." Online ügyfélszolgálatukon magánnyugdíjpénztári szerződésazonosítónkkal, születési adataink megadásával és TAJ számunkkal még a pénz megérkezése előtt megtudhatjuk, mire számíthatunk.

Az AXA-tagok is lekérhetik ezen a linken reálhozamukat, azonban a kifizetés rendjéről tájékoztatást nem találtunk.

Úgy tűnik legkorábban az Allianz fizetett. Honlapjuk szerint pénztáruk július 21. és július 29. között indította el a banki és a postai kifizetéseket. Így ők már pénzükhöz jutottak. Tájékoztatásuk szerint „a legnagyobb reálhozam összegek 500 – 600 ezer forint között vannak." Az Allianz Magánnyugdíjpénztár visszalépő tagjainak 83 százaléka rendelkezik pozitív reálhozammal, vagyis ennyien kapnak Pénztárunktól kifizetést. A reálhozamok átlagos összege 80 ezer forint.

Az ING tagjai is ellenőrizhetik reálhozamukat, ezen a linket. A pénztár tájékoztatása szerint „Az ING Nyugdíjpénztár magán ágazata 2011. július 26-án megkezdte a visszalépő tagi kifizetések teljesítését, és 2011. augusztus 15-éig be is fejezi a kifizetéseket."

A PSZÁF tájékoztatása szerint a magánnyugdíjpénztárak legkésőbb 2011. július 20-áig kötelesek írásban visszaigényelni a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítést az Alaptól, s azok kifizetését a visszaigényelt összeg jóváírását követő nyolc munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-éig kell teljesíteniük a jogosultak részére. A postán kért, át nem vett pénzeket szeptember 16-áig lehet felvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!