Szeged és környéke

2011.04.19. 17:07

Magyar angoltanár Szaúd-Arábiában

Szeged, Szaúd-Arábia - Egy szaúd-arábiai városban, Jubailban tanított angolt Thékes István, egy nyelviskola módszertani vezetője. A Közel-Kelet leggazdagabb államában megtapasztalta, hogy még ott is félelmeket okozott az arab forradalmi hullám. <br>

Fekete Klára

– Abdullah király váratlanul megszakította marokkói luxus gyógykezelését és hazajött. Azonnal 150 százalékkal felemelte a béreket, még a munkanélküli segélyek összege is nőtt – kezdte beszámolóját szaúd-arábiai élményeiről a 6 hétig egy brit menedzsment által fenntartott jubaili nyelviskolában angolt tanító fiatal szegedi tanár, [namelink name="Thékes István"]. – Vagyis kitört a pánik, amikor az arab országokban sorra dőltek meg a rendszerek.

A tunéziai események idején – mondta a nyelvtanár – még senki se vette komolyan, mi van a határokon kívül. Az az angol kollégája sem, aki évekig élt Líbiában, és vele együtt érkezett meg a reptérre: kijelentette, nem történhet semmi, Kadhafit szeretik az emberek.

Hasonlóan meglepetésszerűen érte a királyságot, hogy a szomszédos Bahreinben, amit az arab világ Svájcaként emlegetnek, és ahová Szaúd-Arábiából egy hídon át vezet az út az öblön keresztül, a jólét ellenére kitört a lázadás. Igaz, csak a vallási ellentétek miatt, és az is igaz: szaúdi beavatkozással gyorsan véget vetettek neki. Azt a teret pedig, ahol a tüntetők sátoroztak, 3 hét alatt úgy átépítették alul- és felüljárókkal, bevásárlóközponttal, hogy ne is emlékeztessen senkit arra, mi történt.

Thékes István elmesélte: a "megelőző intézkedések" ellenére március 11-ére Szaúd-Arábiában is meghirdették a harag napját, de végül kudarcba fulladt: egy pici városban volt csak mozgolódás, aminek hírét a helyi és világsajtóban a japán földrengés nyomta el.

Thékes István a  A Közel-Kelet leggazdagabb államában megtapasztalta, hogy még ott is félelmeket okozott az arab forradalmi hullám.

Thékes István a Közel-Kelet leggazdagabb államában megtapasztalta, hogy még ott is félelmeket okozott az arab forradalmi hullám.
Van-e ok elégedetlenségre Szaúd-Arábiában? A válasz: lenne, hiszen nincs demokrácia, nagy a korrupció, működik a vallási rendőrség, és még egy tevének is több joga van, mint a nőknek: az állat szabadon mozoghat, a nők nem. Mindemellett a lakosság 60 százaléka 24 év alatti – a családokban átlagosan 10 gyerek van –, vagyis felnőtt egy tehetős, világlátott, internetet használó, nyelvet tanuló korosztály, amelyiknek elvben el kellene utasítania a társadalmi berendezkedést, mégsem teszi. Thékes István szerint azért, mert a zsigereikben vannak a hagyományok, és azért, mert a 27 milliós államban a nagy többség élvezi a 90-es évek Amerikájának fogyasztói szokásait.

Az oktatás is az iszlámhoz igazodott: szombattól szerdáig tanítottak – a hétvége a csütörtök és a péntek –, ezt a müezzin hangja szakította meg napjában ötször. Ilyenkor a diákok kirohantak a teremből imádkozni, vitték magukkal iránytűvel ellátott polifoamjukat.

Azzal kapcsolatban, aggódott-e az eltelt 6 hét során, igennel válaszolt. A felkérést is vonakodva fogadta el, az iskola egyik angol vezetője végül személyesen jött el tárgyalni vele Budapestre. Azért őt választották, mert nemzetközi licencképzésen vett részt tavaly Barcelonában, aminek köszönhetően rákerült egy tekintélyes listára. Félt, mert sebezhetőnek érezte magát egy számára idegen, arab kultúrában. Arra viszont büszke volt, hogy az első olyan angoltanár lehetett, aki nem a „célnyelv" országából jött.

Névjegy

Thékes István 2000-ben az USA-ban, egy Missouri állambeli egyetemen szerzett angol szakos diplomát, amit teniszösztöndíjjal végzett el. Édesapja volt kollégánk, Thékes István: 1976–1985 között volt a Délmagyarország munkatársa. A fiatal tanár 10 éve tanít az IFF nyelviskolában, ma módszertani vezető Magyarországon és Romániában, amellett kutató és PhD-hallgató, nemzetközi konferenciákon ad elő. Egy 4 éves kislány és egy másfél éves kisfiú édesapja, aki Európában érzi otthon magát, leginkább Barcelona Gotic negyedében, Londonban, a Tate Modernben és Szegeden, a Reök-palotában. A Közel-Keletre nem szeretne visszamenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!