Szeged és környéke

2008.09.25. 23:04

Magyar Anna tagadja a verést

Szeged - Nem ütöttem meg a főjegyzőt, hangos szóváltás volt közöttünk; azt kellene megnézni, kinek áll érdekében, hogy egy vitából ilyen ügyet csináljon – mondta tegnap Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke a szerdai afférról.

Bakos András

Nem árulta el, min vitatkoztak. A főjegyző nem nyilatkozik, nem is akar találkozni a sajtóval. Tegnap a Fidesz régiós igazgatója is szeretett volna vele beszélni. A párt megyei választmánya ezután tárgyal a történtekről.

Azzal, hogy lapunk munkatársa tegnap reggel negyed kilenckor bement a szegedi megyeháza ajtaján, és fölment az első emeletre, kellemetlen helyzetbe hozta az intézmény portását. Maga a portás mondta el, hogy szemrehányó telefont kapott az emeletről. – Akkor ne jöjjek ide? – kérdezte kollégánk, már kifelé menet, mire a válasz: – Hát csak akkor, ha hívják.

Magyar Anna elnök asszonnyal és Csonkáné Balda Ilona főjegyzővel szerettünk volna személyesen találkozni azután, hogy szerdán információink szerint tettlegességig fajult a vita köztük. Magyar Anna később telefonon üzent, hogy tízkor fogad minket.

Magyar Anna: azt kellene megnézni, kinek áll érdekében, hogy egy vitából ilyen ügyet csináljon Fotó: Schmidt Andrea

Magyar Anna: azt kellene megnézni, kinek áll érdekében, hogy egy vitából ilyen ügyet csináljon
Fotó: Schmidt Andrea

– Nem jók az értesüléseik, nem igaz, hogy megütöttem a főjegyző asszonyt, szakmai természetű, hangos vita támadt közöttünk, és azzal követtünk el hibát mindketten, hogy ezt a vitát az irodáján kívül is folytattuk – mondta Magyar Anna. – Az sem állja meg a helyét, hogy az iroda csatatérré változott. Két fiam van és három unokám: el tudja rólam képzelni, hogy bárkit is megüssek?

Magyar Anna szerint lapunkat – és az Index nevű internetes portált – félreinformálták. Akik ezt tették, azoknak érdekében áll, hogy egy vitából politikai ügy legyen. A kérdésre, hogy szerinte kinek állhat ez érdekében, azt mondta, igen: ez a fő kérdés. Az elnök asszony arról is szólt, hogy a megyei önkormányzat hivatala nagyon leterhelt, a nyári szabadságokat sokan nem tudták kivenni, a legutóbbi közgyűlésre is harmincnál több előterjesztést kellett előkészíteni, ami nagyon feszített munkavégzést feltételez. Akkor meg is védte a közgyűlés előtt a hivatalt. Ő már bírja a nyomást, de a főjegyző asszonyt ez bizonyára megviselte. Egy ilyen vita jelentőségét sem egyformán értékelik. Magyar Anna azt mondta, tudja, hogy neki közszereplőként el kell viselnie, hogy a sajtó pellengérre állítja, azt is, ha téves információ jelenik meg vele kapcsolatban, de a főjegyző ezt nehezebben élte meg. Abban mindketten megegyeztek, hogy az életnek, a munkának folytatódnia kell, és folytatódik is. Kifejtette azt is, nem a foglalkozás-egészségügyi szerződéseken vitatkoztak a főjegyzővel, hanem „egy teljesen ártatlan dolgon", amely viszont – mint a hivatal ügyeinek egy része – nem tartozik a nyilvánosságra.

Az elnök asszony a beszélgetés elején azt kérte, miután a fotók elkészülnek, fotóriporter kollégánk menjen ki, és ne készüljön hangfelvétel. Aztán sajtóreferense kérte, küldjük el a cikknek azt a részét, amelyben az elnök asszony nyilatkozott. Mindhárom kérést teljesítettük. Azt kértük cserébe, hadd találkozzunk a főjegyző asszonnyal személyesen. Bár Csonkáné Balda Ilona tegnap tízkor bement dolgozni, nem sikerült találkoznunk vele: senkit se fogadott, a telefonját nem vette fel, és nem akart fotón szerepelni – másokkal együtt sem. Az előző napon sem nyilatkozott, de este annyit még elmondott, hogy benn van a klinikán. Információink szerint azért ment oda, hogy látleletet vetessen – de természetesen erről sem tudtuk megkérdezni.

Csonkáné Balda Ilona tegnap tízkor bement dolgozni, de nem fogadta kollégánkat Fotó: Segesvári Csaba

Csonkáné Balda Ilona tegnap tízkor bement dolgozni, de nem fogadta kollégánkat Fotó: Segesvári Csaba
A főjegyzővel a Fidesz regionális pártigazgatója is szeretett volna találkozni. Kerényi János egyelőre nem tesz hivatalos nyilatkozatot az ügyben. Most úgy látja, neki nem kell véleményt nyilvánítania „két hölgy személyes afférjáról". – Tízéves politikusi pályafutásom alatt ilyen helyzettel még nem találkoztam – tette hozzá Kerényi.

– Néhány napig még biztosan nem teszünk hivatalos nyilatkozatot, hiszen a történtekről még nem tárgyalt a megyei választmány – felelte kérdésünkre Farkas Sándor, a párt megyei elnöke.

„Szerdán a megyeházán történt eseményekkel kapcsolatban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra feljelentés ez ideig nem érkezett. A megjelent cikkben szereplő adatok bűncselekmény gyanújának megállapításához nem elegendőek" – közölte lapunkkal a megyei rendőr-főkapitányság. Szanka Ferenc, a megyei főügyészség szóvivője pedig azt mondta, sajtóban megjelent információk alapján nem szoktak eljárást indítani hivatalból, és ebben az ügyben sem vizsgálódnak.
Magyarul: ha történt bántalmazás, csak akkor lesz belőle eljárás – akkor derül ki, hogy pontosan mi történt –, ha a főjegyző feljelentést tesz.

Ellene és mellette – az interneten

A www.delmagyar.hu-n tegnap ez a téma volt a legolvasottabb: délután háromig már több mint 11 ezren olvasták el, és 137-en szóltak hozzá. Andraw 14.48-kor azt írta, „közel két évtizede ismerem Magyar Anna elnök asszonyt, a Picknél is együtt dolgoztunk, és felháborít az Önök hangvétele, ahogyan róla nyilatkoznak". Jegyző azt írta, „együtt érzünk a kolléganővel. Azt a pofont mindannyian kaptuk, nem csupán ő." Az interneten többen fölteszik a kérdést, honnan tud az újság ilyet. Lapunk nem adja ki informátorait. Az Index megnevezte értesüléseinek forrását: fideszes körökből tájékozódott. Tegnap szerkesztőségünket felhívta egy szegedi férfi a 20 554 3130-as számról, aki a megyeháza büféjénél kávézott, amikor az eset történt. Visszahívtuk. Azt mondta, kiáltozást, csattanásokat hallott odaföntről, látta, hogy az emberek odamennek a korláthoz. Úgy hallotta, veszekedés közben ez is elhangzott: „Te szemét!"

MSZP–SZDSZ: Mondjon le az elnök!

Megszólalt az ügyben a megyei közgyűlés MSZP–SZDSZ-frakciója is. Közleményük szerint Magyar Anna viselkedése felháborító és elfogadhatatlan. „...A közgyűlés elnöke oly mértékben sértette meg tisztségének ... méltóságát, hogy le kell mondania. Konstruktív, felelős ellenzékként készek vagyunk segíteni a megye megtépázott tekintélyének helyreállítását." Az SZDSZ megyei szervezete minden agresszív viselkedést elutasít, és úgy látja, a fideszes megyei vezetésnek most le kell vonni „a megfelelő következtetéseket".

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!