Szeged és környéke

2009.05.21. 22:01

Magyar EP-kampány Brüsszelből

Szeged - Nem a képviselő a lényeg, hanem a párt a magyar európai parlamenti kampányban – ez a választójogi törvény következménye – mondta Becsey Zsolt. Hegyi Gyula szerint Magyarország megítélésében nagy szerepet kap a szélsőjobboldali veszély.

Gonda Zsuzsanna

Látható-e a magyar európai parlamenti kampány Brüsszelből, van-e különlegessége a magyar versengésnek? – kérdeztük [namelink name="Becsey Zsolt"] néppárti és [namelink name="Hegyi Gyula"] szocialista EP-képviselőt. A szegedi származású Becsey Zsoltot a Fidesz nem indítja újra a június 7-i választáson, a békéscsabai születésű Hegyi Gyula ötödik az MSZP-listán.

– Az Európai Szocialisták Pártja főtitkára jövő héten Magyarországra jön, tehát van érdeklődés a magyar képviselők iránt, de alapvetően arra kíváncsiak Brüsszelben is, hogy milyen munkát végeztünk az elmúlt 5 évben – közölte Hegyi Gyula. Kiemelte: Magyarország uniós megítélésében nagy szerepet kap a szélsőjobboldali veszély.

– Nem értik, hogy egy ország, amelyik 25 milliárd eurót kap 7 év alatt az EU-tól, annak egy része hogyan fordulhat szembe az európai értékekkel – jegyezte meg a szocialista politikus. Becsey Zsolt szerint – aki úgy látja, hogy az új ciklusban az Európai Parlamentben legalább ötven százalékban új képviselők ülnek majd – különösebben nem érdekli a brüsszeli politikusokat egy másik ország kampánya.

Becsey zsolt: nem elég gördülékeny a regionális elvek képviselete. Fotó: Segesvári Csaba

Becsey zsolt: nem elég gördülékeny a regionális elvek képviselete.
Fotó: Segesvári Csaba

Becsey hangsúlyozta: a belpolitika és a választási rendszer nagymértékben befolyásolja egyes tagállamok kampányát. Mivel Magyarországon nem személyre, hanem listára szavazunk, nálunk a kampány sem személyközpontú. A Fidesz és az SZDSZ plakátján például politikusok meg sem jelennek, az európai témák a hazai plakátkampányban nem hangsúlyosak. Az MSZP ugyan a jelöltekre koncentrál, de az MDF hirdetésein Dávid Ibolyát helyezi előtérbe – aki nincs is rajta a demokrata fórum listáján.

Mit veszítene a dél-alföldi régió, ha nem küldene képviselőt Brüsszelbe? – Sokat – vélekedik Hegyi –, mert bár 785-ből 1 képviselő nem tud önmaga törvényeket hozni, de a szavazások alkalmával figyelembe vettem a térség érdekeit is.

Becsey Zsolt arról beszélt, hogy a választójogi rendszerből – mely szerint egyetlen választókerület az egész ország – következik a centralizáció, a regionalizmus háttérbe szorulása. Hangsúlyozta: a pártok azokat a képviselőket preferálják, akik a központosított elvek szerint dolgoznak, és nem a regionális elvek szerint. Ez magyar sajátosság, nem európai jellemző.

Verespatak, távfűtés, GMO

Hegyi Gyula tegnap sajtótájékoztatót tartott Szegeden, a környezetvédelem területén az elmúlt 5 évben elért sikerekről beszélt: a verespataki bánya működésének megakadályozása, a Rába-habzás elleni harc, a génmódosított-tilalom fenntartása. Célok: a megújuló energiaforrások támogatása, a közösségi közlekedés fejlesztésének további ösztönzése és a távfűtő rendszerek korszerűsítésének támogatása.

Hankiss Ágnes: a Jobbik manipulációs termék

– Jó, hogy uniós tagok vagyunk, mert védőernyőt jelent az ország számára ez a közösség. Tagságunknak köszönhető, hogy elkerültük az államcsődöt, s nem a Bajnai-kormánynak – jelentette ki tegnap szentesi sajtótájékoztatóján Hankiss Ágnes, a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje. Szerinte jelenleg maffiakormányzás van hazánkban. Hankiss azt is elmondta, Oroszországból pénzelik a Jobbikot, amelynek céljaival és eszközeivel egyáltalán nem tud azonosulni a Fidesz, és csupán baloldali manipuláció a két párt összemosása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!