Szeged és környéke

2015.06.09. 22:16

Magyar éttermek is rákaptak a spárgára

Öttömös - Elsősorban még mindig külföldön közkedvelt a spárga, bár egyre több magyar étterem keresi. A zöldség hazájában megnéztük az idei termést, és hogy mi készül belőle.

Dombai Tünde

 Puffancs és fagyi

A szegedi piacokon 800–1200 forintért elérhető a spárga kilója. Kifejezetten egészséges növény: alacsony a kalória- és koleszterintartalma. A puffancshoz leforrázzuk a spárgakockákat, és fánktésztához hasonló állagúra keverjük ételízesítővel, liszttel, tojással, zsemlemorzsával. Ízlés szerint megbolondítható tejföllel, sajttal, virslivel, gépsonkával. Kanállal szedjük forró olajba, és süssük aranybarnára. A spárgafagyi 10 deka zöld spárgából úgy készül, hogy kikaparjuk egy vaníliarúd magjait, felforralunk másfél deci tejszínt a vaníliával, csipet sóval, ízlés szerinti cukorral, és megfőzzük benne a zöldséget. Botmixerrel pürésítjük, majd átszűrjük, és két tojássárgájával jól elkeverjük, majd addig melegítjük, amíg sűrű nem lesz.

– Lassan növekszik a hazai fogyasztás, elsősorban az éttermek jöttek rá, hogy a spárgás ételekben üzleti lehetőség van. Mi csak nagykereskedelemmel foglalkozunk; zömmel Nyugat-Európába, Skandináviába szállítunk, és kis részét magyar vevőknek. Az idei tavasz hűvösen indult, a szedésre is bejött egy hét borongós idő, ez nem tett jót. Nem volt kimagasló évünk, de azt mondom, elégedjünk meg vele. A termést átlagosnak mondanám – értékelte a spárga jelenlegi helyzetét a zöldség hazájának legnagyobb termelője, [namelink name="Seller Attila"].

Az öttömösi Spárga-Kert Kft. társtulajdonosa megjegyezte, kevesebb termett, a tavalyinak úgy a 80 százaléka, de szerencsére jókor. Éppen akkor, amikor a konkuráló országokban visszaesett a hozam. Ennek köszönhetően nem tapasztaltak árzuhanást. A hazai piac nem nő számottevően, ők sem bővítenek területet, nagyjából 20 hektáros területen gazdálkodnak Öttömösön és Ruzsán. Erről több mint 100 tonnát szüreteltek.

A zöld spárga piaca bővül valamelyest, mert a háziasszonyok azt kedvelik jobban, könnyebb elkészíteni. A szezon ugyan véget ért, ám a földeket ilyenkor is öntözik, gondozzák az alapnövényt.

Főleg az éttermek kaptak rá Magyarországon a spárgára Seller Attila szerint. Fotó: Karnok Csaba

Főleg az éttermek kaptak rá Magyarországon a spárgára Seller Attila szerint. Fotó: Karnok Csaba
Hogy mennyi minden főzhető és süthető „madzagból" – ahogy a helybeliek becézik –, arra minden évben hagyományosan az öttömösi spárgafesztivál mutat számtalan finomabbnál finomabb példát. Szombaton [namelink name="Vargáné Dobó Jolán"] irányításával állították össze a nap kínálatát a helyi gazdasszonyok – többek között – Seller Attila spárgájából.

Láttunk spárgás rétest, baconos tekercset, pizzát, kalácsot, puffancsot, ham end eggset, savanyúságot, desszertnek finom süteményt spárgakrémmel, spárgás brownie-t, piskótatekercset, spárgás hullámot, sőt spárgatortát és fagyit is.

A zsűri az étkekért járó első helyezést Tanácsné Vásárhelyi Erikának, a második díjat Bata Ferencnének, a harmadikat Krabótné Tanács Anitának ítélte oda. Különdíjat vett át Dobó Istvánné és az önkormányzat konyhája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!