Szeged és környéke

2009.06.01. 20:35

Magyar pártok és célok az EP-ben

Szeged - Uniós forrásszerzés, a magyar érdekek érvényesítése, hatalomváltás, belpolitikai fordulat. Ilyen és ehhez hasonló állításokat hallani, mikor politikusok nyilatkoznak arról, mi a június 7-i európai parlamenti (EP) választás tétje.

Újszászi Ilona

A vasárnapi voksolásra készülve, a választói döntést segítve igyekeztük összehasonlíthatóvá tenni a listát állító pártok céljait. A nyolc szervezet egy-egy megyebeli vezetőjét kérdeztük.

Fidesz-KDNP, [namelink name="Nógrádi Zoltán"] országgyűlési képviselő: – Éllovasból sereghajtók lettünk EU-taggá válásunk óta a balliberálisok elhibázott politikája miatt. Pártszövetségünk a vállalkozó- és foglalkoztatásbarát politikával, a vidék fejlesztésével, az állam szerepének erősítésével reményt ad az országnak, erősíti az EU-t. Értékrendünkkel képesek vagyunk betemetni az árkokat jobb- és baloldal között, nemzetpolitikára építve helyesen értelmezni az EU alapelveit.

Jobbik, Tóth Péter megyei elnök: – Valós nemzeti képviseletre van szükség Brüsszelben. Például a határon túli magyarság kérdése nem kisebbségi ügy, hanem a XX. század eseményeiből következő probléma. A mezőgazdaság középpontba állításával a korábbinál jobb eredményeket lehet elérni. A magyar vállalkozások megerősítését, a multinacionális cégek megadóztatását, bolthálózat kialakítását, a piaci stratégia változtatását tervezzük.

Lehet Más a Politika – Humanista Párt, Pinczés Bálint választmányi tag: – A demokratikus részvétel, a fenntarthatóság, az igazságosság jegyében politizálunk. Az EU jelentőségét az adja, hogy számos globális problémát nem lehet megoldani nemzeti keretben. Fontosnak tartjuk – az uniós zöld pártokkal együttműködve – az európai szociális vívmányok megvédését, a vidéki élet méltóságának helyreállítását, az ökológiai gazdálkodás megoldását.

MCF Roma Összefogás, Kincses Ferenc megyei vezetőhelyettes: – A megaláztatás, a szegregáció ellen úgy léphetünk föl hatékonyan, ha a cigányokat a cigányok képviselik az EP-ben, és nem a különböző pártok uniós politikusai. A mindennapi élethez, a boldoguláshoz, a munkához való jogainkat kell kivívni – itthon. De úgy tűnik, a honatyákat csak úgy tudjuk döntésre kényszeríteni, ha az EP-ben befolyást szerzünk, ha külső nyomást érvényesítünk.

MDF, Grezsa István megyei elnök: – A jobboldali néppárti család tagjaként részt kérünk közös otthonunk, Európa ügyeinek intézéséből. Mivel a Magyarországon érvényes jogszabályok kétharmada Brüsszelben dől el, fontos, hogy korrektül fogalmazzuk meg az olyan nemzetpolitikai kérdéseket, mint például a környezetvédelem és a vidékfejlesztés. Ezeket ki kell vonni a belpolitikai csatározások hatóköréből. Az EU 5–10 éven belül nagyot változik.

MSZP, [namelink name="Kozma József"], az országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke: – Az ország, a Dél-Alföld, Csongrád megye számára még több uniós fejlesztés megszerzéséhez segít hozzá az EP. E testületbe olyan képviselőket ajánlunk, akik képesek az összefogásra és a magyar munkahelyekhez uniós támogatást szerezni. A szegedi tudást és a fiatalok esélyeit növeljük, ha sikerül megduplázni a külföldi hallgatói ösztöndíjak számát a különböző ágazatokban.

Munkáspárt, Nagyvári László szegedi KB-tag: – Magyarország képes-e megerősíteni pozícióit az EU-ban annak érdekében, hogy kihasználja valós lehetőségeit, vagy eladja magát a külföldi tőkének, mint eddig? Ez a választás tétje. A váltáshoz szükséges a magyar mezőgazdaság és piac védelme, az adópolitika megváltoztatása. Az EP kommunista és munkáspártjaival együttműködve mi a munkás, a dolgozó ember érdekeit fogjuk képviselni.

SZDSZ, Kovács Sándor megyei elnök: – A magyar liberális értékek képviseletét fontosnak tartjuk. De az sem mindegy, hogy 2013 és 2020 között milyen forrásokat sikerül juttatni elsősorban a hátrányos helyzetű kistérségekbe. Ez szolgálná Magyarország érdekeit. Szerintünk nem a magyar belpolitikai viszonyokat, hanem az összmagyarság érdekeit kell megjeleníteni az EP-ben, ahol a liberális frakció a mérleg nyelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!