Szeged és környéke

2019.04.23. 15:01

Májusban országos néptáncfesztivált rendeznek Deszken

Rözögtessük mög! címmel rendezik meg május 10-11-én a Dél-alföldi Szóló- és Páros Táncok II. Országos Fesztiválját Deszken, a helyi művelődési házban.

Kiss Anna

A Tiszavirág Néptáncegyesület 6 éves kortól egészen a 40 év felettiekig helyet biztosít a bemutatkozásra, bár országos szintűre hirdették meg, Tóth Gábor, az egyesület vezetője azt mondja, már a határon túlról is érkezett nevezés hozzájuk. 


– A néptáncfesztivál fő célja a dél-alföldi régió szóló-, vagyis az oláhos, valamint a páros: lassú és frisses, oláhos és frisses táncainak bemutatása és megőrzése a jövő nemzedékek számára. Ugyan a tájegység hagyományát szeretnénk őrizni, de nem kötöttük meg, hogy csak dél-alföldi táncosok nevezzenek. Országosan is elismert zsűri értékeli a produkciókat. Fontosnak tartjuk a szabad táncolást, kihangsúlyozva a táncszerkesztés sajátosságait, az egyéniség megjelenítését, mely az előadók egyéni táncán keresztül mutatkozik meg – nyilatkozta lapunknak Tóth Gábor.

Szóló- és páros táncokat is bemutatnak majd a fellépők.

Szóló- és páros táncokat is bemutatnak majd a fellépők.

Pénteken színpadbejárással, közös vacsorával és mulatozással kezdődik a fesztivál, ahol Varga Sándor néprajzkutató, etnológus, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékének oktatója a Dél-Alföld táncéletéről tart majd előadást. A versenyeket szombaton tartják, a gála után pedig hajnalig tartó mulatság következik. A jó hangulatot és a rendezvény ideje alatt a zenét a Juhász Zenekar biztosítja.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!