Szeged és környéke

2009.10.27. 19:49

Már a múlté a sáros utca

Hamarosan teljesen eltűnnek a földes utcák a megye városaiból. A legjobb helyzetben Szentes van.

Munkatársunktól

A megye nagyobb városai közül Szentes van a legjobb helyzetben az utak járhatósága szempontjából. Itt a teljes úthossz 127 kilométer. Információink szerint a Kurca-parti városban már nincsenek a belterületen szilárd burkolat nélkül maradt utcák. A közeli, 80,6 kilométernyi úthálózattal rendelkező Csongrádon azt tervezik, hogy ugyanezt egy-két éven belül elérik. Itt az aszfaltszőnyeggel nem rendelkező utak aránya 1 százaléknál kevesebb, 700 méternyi. Idén is aszfaltoztak 500 méternyit a még erre váró útszakaszokból – tudtuk meg a városházán Ötvös Tamástól, a mérnöki iroda szakemberétől.

Hódmezővásárhelyen is több városrészben vannak esőben sáros utcák vagy utcaszakaszok. A legtöbb Újvárosban, de jut Susánba, Tarjánba és Kincsestelepre is egy-egy utca. Valamennyi jellemzője, hogy városszéli, illetve rövid – tájékoztatta lapunkat Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. A leghosszabb a Tisza utca ezek közül a maga 230 méterével. Összesen nagyjából 1,33 kilométer vár e pillanatban aszfaltszőnyegre, ami azért nem olyan sok, ha figyelembe vesszük, hogy a teljes úthálózat megközelítőleg 200 kilométer.

Földes utca Makó Honvéd városrészében. Már csak hat maradt. Fotó: Szabó Imre

Földes utca Makó Honvéd városrészében. Már csak hat maradt.
Fotó: Szabó Imre

Makó helyzete speciális a földes utak tekintetében, itt ugyanis egyetlen városrészben, Honvédban vannak csupán burkolatlan utcák. Háromban most készült el az új aszfaltréteg – jelentette be tegnap délelőtt Baranyi Sándor és Guvat László önkormányzati képviselő. A városrész 41 utcájából korábban mindössze hét volt szilárd burkolatú, mára pedig csak hat földes maradt. A Sarkantyú, a Bem és a Kmetty utcában élők ingatlanonként kevesebb mint 20 ezer forintos önerővel járultak hozzá a beruházáshoz, az állam 20, a város pedig 4 milliót adott a munkálatok finanszírozására. A város teljes úthálózata 124,3 kilométer, a mostani munkálatokat követően ebből 4,72 kilométernyi marad szilárd burkolat nélkül, azaz a város útjainak 96,2 százaléka lesz aszfaltozott.

Szegeden 442 kilométer aszfaltozott út

Szegeden a belterületi utak hossza összesen 467 kilométer. Ebből 442 kilométer aszfalttal burkolt, további 20 kilométernyi kohósalakos, zúzalékkal vagy bitumennel fedett. Földút 5 kilométernyi van. Idén 14 utcát vontak be aszfaltréteggel, amely nagyjából 2,7 hektárnyi összfelületet jelent. Jövőre is lesz ilyen beruházás – derült ki a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájától kapott tájékoztatóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!