Szeged és környéke

2009.07.10. 22:43

Már eltűnt a falak mögül a kendergyár

Szeged - A nagykörútról csak annyit látni: valami elkezdődött, bontják a volt kendergyár irodaépületét. <br>

Fekete Klára

„Vigyázat, bontási terület, belépni tilos!" – figyelmezteti a járókelőket több piros betűs tábla a Londoni körút és a Bakay Nándor utca sarkán. Ezek azonban valójában nem táblák, hanem az irodaépületből kibontott, s a már fejlődő szocializmus időszakából származó ajtók kilinccsel, zárral. Mindenki tud mutatni hasonlókat a saját háztartásában.

Mint ahogy az bontáskor szokás: a használható darabokat, ajtókat, ablakokat, vasakat, beépíthető téglákat meg lehet vásárolni, jönnek is folyamatosan az érdeklődők. Az alku kötelező.

Mostanra ennyi maradt a kendergyár irodaépületéből. Fotó: Schmidt Andrea

Mostanra ennyi maradt a kendergyár irodaépületéből.
Fotó: Schmidt Andrea

Az utcai épületeken már nincs cserép, a felső szinteken hiányoznak a nyílászárók is, így látni lehet, milyen színűre festették legutoljára a falakat. Apró kulisszatitkok ezek egy eddig a külvilág számára elzárt világból. Az irodaépület mellesleg mindig is a szebbik fele volt a gyárnak, odabent az udvaron azonban a legcsúfabb szocreál fogadja a kíváncsiskodót. Pontosabban az, ami megmaradt belőle, mivel a legtöbb összetákolt épület helyén törmelékkupacok állnak.

 
Értékes vasak

A megőrzésre szánt és az Árkádban majd látható százéves vasoszlopokon kívül is megtartanak kibontott vaselemeket, gépalkatrészeket azért, hogy szobrok alkotóelemei lehessenek. Helyi művészeknek ugyanis pályázatot írnak ki, hogy kendergyári témákat mintázzanak meg, az alkotásokat a bevásárlóközpontban állítják ki az ipartörténeti emlékként fennmaradó gépekkel együtt. Az Árkád elé is terveznek egy, az öntöttvas oszlopokból formált művészi alkotást.


Egyedül a legnagyobb üzemépület mutatja még meg magát teljesen a „régi fényében": a megőrzésre szánt öntöttvas oszlopokkal alátámasztott csarnok, amelyet vastagon belepett a kenderkóc és a por. Zárófala a Rigó utca felőli fronton található, ezt a homlokzatot és a jellegzetes „timpanonokat" kell majd megőrizni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírásainak megfelelően, hogy az Árkád falaiba építhessék be őket.
Megtudjuk, a bontást a tömb belsejében kezdték el, így a külső falak – és a még érintetlen múzeumi raktár épülete – megvédik a portól és a zajtól a környéket. A fővállalkozó cég úgy adja át a munkaterületet, hogy 2 méter magasságban valamennyi fal állni fog. Ezektől a „kulisszáktól" majd csak az építkezés idején válnak meg végleg. Az Árkád-beruházás előreláthatóan szeptemberben kezdődik el.

2011-ben adják át az Árkádot

100 millió euróból, mintegy 28 milliárd forintból építi fel az ECE Budapest Kft. a szegedi Árkádot. A bevásárlóközpont 130 üzletétől 1000 munkahelyet lehet remélni. A nyitást 2011 tavaszára tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!