Szeged és környéke

2019.01.29. 18:21

Már hozzáfogtak a munkához: nyárra megszépül az egykori Árboc utcai alkotóház

Szeged - Bontási munkákkal kezdődött néhány hónapja az egykori Árboc utcai alkotóház felújítása, ami a téli időjárásra tekintettel jelenleg szünetel. Helyreállítják a helyi védettségű épület homlokzatát, újakra cserélik a nyílászárókat, felújítják a tetőt és a közműveket is.

T. R.

– Amint kicsit kitavaszodik, látványosabb szakaszába lép a felújítás. Az építési tervek megvannak, a kivitelezőkkel megállapodtunk, az engedélyek zömét is beszereztük, és a munkához szükséges forrás is rendelkezésre áll – mondta el érdeklődésünkre Utassy István, az egykori Árboc utcai alkotóház tulajdonosa, az Euroll Szeged Kft. ügyvezető igazgatója.


 Aki az elmúlt hónapokban megfordult a Bertalan híd szegedi lábánál álló, helyi védettségű, de évek óta üresen álló, lepusztult, több helyen repedező épület környékén, láthatta, hogy hozzákezdtek bizonyos bontási munkákhoz, a tetőcserepeket is leszedték. Az újak az épület mellett állnak raklapokon.

 

Galéria kép


Azokon a részeken van szükség a visszabontásra, amelyek a betonalap hiánya miatt életveszélyesen megsüllyedtek. A felújítás után az épület sokkal stabilabb és szebb lesz. Mivel a nyílászárókat a régiek mintájára gyártott újakra cserélik, helyreállítják a külső homlokzatot, és a tetőt is felújítják, a jobb sorsra érdemes épület nem lesz többé a város egyik szégyenfoltja – mondta el a tulajdonos cég vezetője.


 Jelenleg nincs víz az épületben, és az áramellátás is csak ideiglenes. Az épülethez vezető közműveket újra ki kell építeni, az új előírásoknak megfelelően. Ezeknek a munkáknak az elvégzése elsősorban a közműszolgáltatókon múlik, a szegedi cég kivitelezői addig a házon belüli munkákat tudják elvégezni.


Utassy István azt mondta, terveik szerint júniusra elkészül az épületfelújítás, de hogy addigra az új közművek is elkészülnek-e, az más kérdés. Vannak már terveik az épület hasznosítására, de azok egyelőre nem nyilvánosak.

 Mint korábban megírtuk, a Bertalan híd lábánál álló alkotóházat 2003-ban zárták be.

 

Galéria kép


A 611 négyzetméteres épület 1235 négyzetméteres telken áll. Az ingatlant előbb 80 millióért, később 75, majd 70 millió forintért árulta a város. Végül 2008-ban 50 millió forintért vette meg a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ), amelynek fölszámolásakor, 2015 nyarán szerezte meg árverésen a jelenlegi tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!