Szeged és környéke

2019.08.16. 09:46

Már minden hozzávaló hazai a Mars téri piacon, drágábban főzzük a lecsót, mint tavaly augusztusban

Minden lecsóbavaló drágább, mint tavaly, igaz ez a paprikára, a paradicsomra és a vöröshagymára is. Persze a piacon találni gyengébb minőségű portékát is mindháromból, szezonális ebédhez, vagy télire eltenni elérhető áron.

Kovács András

Benne járunk a lecsószezonban, a hozzávalók azonban drá­­gábbak, mint tavaly. A vö­röshagymáról hamar kiderült, hogy a 2018-as termés nem húzza ki az újig, januárban már arról írtunk, hogy sem a nagybani piacon, sem az üzletláncoknál nem találtunk magyart. Így azután a makói SPAR-ban is német hagymát kínáltak, de ettük a szlovákot, a spanyolt, az osztrákot, sőt még az egyiptomit is.


A Mars téren akkor 250–400 forintért adták kilóját, szerdán sem nagyon találtunk 300 fo­­rint alatt. Hagymából szinte csak magról vetettet találtunk a piacon, az viszont már magyar volt és idei termés.

A petőfitelepi Szabados Ernő szereti a lecsót.

– 11 üveggel már eltettünk, de szívesen esszük is, most van a szezonja – mondta egy mórahalmi hagymás láda fe­­lett, amit Baranyás István árult, 300 forintért kilóját. Már azt hittük, nem találunk ki­­mondottan lecsóba való, olcsó vöröshagymát, ám a piac egyik legnépszerűbb árusánál megpillantottunk egy ládát az asztal alatt, 120 forintos árcédulával. Annyiért tényleg rendben volt.


A friss fogyasztásra is alkalmas paprika 300 forintról in­­dult szerdán a Mars téren, de találtunk kimondottan lecsóba valót is, 198-ért. A hibás szentmihályi portéka, 10-15 százalék kivágása után korrekt a szezoná­lis ételbe. Fóliában kezdték a hajtatását, persze régen a szabad ég alatt van már.

– Száraz hiba, a kalciumhiány miatt van – mondta a termelő a paprikára, hozzátéve, ennyiért simán elviszik azt, amit kiválogat. És lehet egy zacskóba szedni a lecsóparadicsommal, azt is pontosan 198 forintért kínálja. Megtudtuk, az utóbbi a víztől is reped, és megsértik egymást a kocsányukkal. Tényleg válogatni kellett, de egy ügyes háziasszony gyorsan talált magának néhány kilónyi menthetőt, azaz lecsóbavalót. A normál, étkezési paradicsom ára jellemzően 300-350 forint volt szerdán a Mars téren.


A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon a hét elején 120-140 forintért adták az olcsóbb idei magyar vöröshagyma kilóját, import már nem volt, azt sikerrel kiszorította a hazai. A paprika ára 150-200, a paradicsomé 200-200 forintról indult, és ugyancsak magyar termelők felhozatala volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!