Szeged és környéke

2009.10.20. 21:15

Már öntőben a doni áldozatok szobra

Szeged - Szobrot állítanak október 31-én a Donnál odaveszett Csongrád megyei emberek emlékére a szegedi Rákóczi téren. A megyei önkormányzat kezdeményezésére sokan adakoztak is, Kligl Sándor alkotása már az öntőműhelyben készül, 28-án kerül a helyére.

Munkatársunktól

Katonaköpeny, rohamsisak, puska: minden élethű a szobron, amely két második világháborús katonát ábrázol – de az emberi test hiányzik az öltözetből. Kligl Sándor szegedi szobrászművész azt mondja, kutatott is annak érdekében, hogy a ruha és a fegyver is élethű legyen, ebbe mindenki beleképzelheti a háborúban elesett, eltűnt hozzátartozóját. Sok emberről van szó, hiszen Csongrád megye II. világháborús embervesztesége közel 20 ezer fő, majdnem 10 ezren a Don-kanyarban estek el. Szeged például 4728 főt veszített, ebből 2500–3000 ember halt meg a doni harcokban. A megyei önkormányzat azért döntött úgy, hogy szobrot állít a tiszteletükre, hogy legyen egy hely, ahol nyilvánosan lehet emlékezni rájuk.

A felállítás költségeit a megye viseli, de lehetőség volt arra, hogy aki akar, hozzájáruljon. A szobor a Rákóczi téren fog állni. A megyei önkormányzat épülete előtt, a bejárat felől Nagy Imre szobra látható, a doni áldozatoké a tér másik felére kerül. – Épp most öntjük ki, a talapzat a jövő hét elején készül, a szobor október 28-án kerül a helyére – tájékoztatott Kligl Sándor. A mű 2 méter 50 centi magas lesz.

Bárki beleképzelheti odaveszett hozzátartozóját a szélfútta köpenybe. Fotó: DM/DV

Bárki beleképzelheti odaveszett hozzátartozóját a szélfútta köpenybe.
Fotó: DM/DV

Az avatást október 31-én, szombaton tartják, előtte 4 órakor Kiss-Rigó László megyés püspök misét tart a doni áldozatok tiszteletére, a szoboravató pedig 5-kor kezdődik. A megyei önkormányzat meghívta, és emlékéremmel köszönti mindazokat, akik túlélték a II. világháború magyar szempontból legtragikusabb fejezetét. Eddig hatan jelentkeztek, de a megye azok jelzését is várja, akik nem tudnak eljönni az ünnepségre, az emlékérmet nekik is elküldik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!