Szeged és környéke

2017.10.28. 22:58

Maratoni felolvasás Móra Ferenc műveiből - fotók

Szeged - A legfiatalabb résztvevő nyolc, a legidősebb 70 év feletti volt a a Móra Ferenc igazgatói kinevezését ünneplő, Móra 100 rendezvénysorozat szombati felolvasó-maratonján.

Arany T. János

– Büszke vagyok arra, hogy egy olyan épületbe jöhetek be ahol Móra Ferenc, a modern kori költők és írók egyik legnagyobb alakja dolgozott, amit ő formált, és ahol ő alkotott – mondta a Móra Ferenc műveiből rendezett felolvasó-maraton egyik résztevője, a 15 éves Medgyesi Csanád, aki Móra ifjúsági regényéből, a Kincskereső kisködmönből olvasott fel részletet.


Móra Ferenc igazgatói kinevezését ünnepelte két napon át a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Az író Tömörkény István 1917-ben bekövetkezett halála után 100 éve, 1917-ben vette át a kultúrpalota irányítását. Az évfordulón konferenciával, felolvasó-maratonnal, filmvetítéssel és egy színi előadással várták az érdeklődőket a múzeumban.

Maratoni felolvasás Móra Ferenc műveiből. Fotó: Török János (galéria)

A 17 és 22 óra közötti felolvasó maratonon nézőként részt vett Vészits Andrea, Móra dédunokája is. – Nagyon szeretek ide járni. Még 2004-ben az akkori igazgató, Vörös Gabriella kezdte el a felolvasó-maratont. Most rohanom kell a próbára, mert nemsokára kezdődik a Móra életének pillanataiból összeállított színi előadás – mondta, majd sietve távozott.


Kovács-Krassói Anikó muzeológus, múzeumpedagógus a felolvasó-maraton szervezője elmondta, közel 50-en jelentkeztek a rendezvényre, a legfiatalabb felolvasó 8, a legidősebb 70 év feletti volt. Nagy Móra-rajongónként Rácz Erzsébet, önkéntes tárlatvezető sem hagyhatta ki a lehetőséget. Mint fogalmazott, Móra nyelvezete és világa fogta meg. – Hihetetlen nagy kincs ő számunkra. Szerintem mindenkinek olvasnia kellene Móra Ferencet – fogalmazott.


A Móra 100 ünnepi rendezvénysorozatot a Címtelen könyv című színdarab zárta szombat este, ami egy titkos szerelem pillanatiba engedett bepillantást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!