Szeged és környéke

2015.11.12. 21:27

Maratoni matekversenyeken nyernek az újszentiváni testvérek

Az újszentiváni testvérpár, Nabil és Said a Videotanár internetes felületén töltenek ki matek- és informatikateszteket. A legutóbbi maratoni tudáspróbán táblagépet nyertek. A Videotanár oldalán már több mint 3000-en versenyeztek, Csongrád megye az ötödik legaktívabb az országban.

Salánki Zsófia

– Meguntuk a számítógépes játékokat, ezért valami mást kerestünk – mesélte a 13 éves újszentiváni Salha Nabil, aki már 11 éves öccsét, Salha Said Majdalt is megfertőzte a Videotanár-lázzal. – Általában matematikából és informatikából töltünk ki teszteket. Ilyenkor meg kell néznünk egy videót, utána pedig megválaszolni az ehhez kapcsolódó kérdéseket – magyarázta. Nem az iskolában ajánlották neki a weboldalt, magától talált rá az interneten. Eltökélte, hogy táblagépet fog nyerni, közölte is az édesanyjával.


– Nabil megmutatta, mit játszanak, és azt is, mi a hőn áhított nyeremény. Néhány nap múlva, amikor hazaértem a munkából, az édesapjuk, Samir fogadott a hírrel, hogy meghozták a táblagépet – mondta nevetve a fiúk édesanyja, Mónika, aki azt is megsúgta, a játék nem mindig kudarcmentes. Nabil szeretett volna egy mobiltelefont nyerni a legutóbbi maratoni tesztkitöltésen a bátyjuknak, de sajnos nem sikerült.

 

Nabil és Said a győzelemre hajt, de a Rubik-kocka is ilyet kap az asztalon. Fotó: Frank Yvette

Nabil és Said a győzelemre hajt, de a Rubik-kocka is ilyet kap az asztalon. Fotó: Frank Yvette


A Videotanár ma már az ország legnagyobb online versenye. Indulása óta közel 3200-an versenyeztek, Csongrád megye diákjai az ötödik legszorgalmasabbak. Az őszi szünet hétvégéjén például 19 ezer 600 kvízkérdésre válaszoltak összesen. A tesztek felső tagozatos diákok számára készültek, tantárgyat és osztályt is lehet választani a kitöltés előtt. Minden hétvégén témazáró dolgozatot írnak, havonta egyszer pedig az úgynevezett maratont töltik ki. A témazárók győztesei virtuális zsetonokkal gazdagodnak, a maratoni verseny győztesei pedig értékes díjakkal. Nabil elárulta, hogy már ő is a hétvégi maratonra készül.


Said mostanában inkább Nabilra hagyja a versengést, hiszen új hobbija, a Rubik-kocka foglalkoztatja. – A kétszer kettestől az ötször ötösig mindet kiraktam már – mondta szerényen Said. Édesanyjuk szerint a két fiú közül Nabil a határozottabb egyéniség, szereti Said útját egyengetni.


– Úgy tűnik, hogy a fiúkban soha nem csillapodik a tudásszomj. A reál tárgyak szeretetét az édesapjuk családjától örökölték. Nabilt egy angol nyelvtanfolyamra is beírattuk a nyáron, mert egy izraeli utazás alkalmával rájött, mennyire fontos a nyelvtanulás. Szerencsére azért gyerekek is tudnak maradni. Nyáron például esténként a sötétben bújócskáznak a környékbeli gyerekekkel – mondta az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!