Szeged és környéke

2017.12.22. 11:50

Márciusban is volt miről írnunk - tekintsen vissza velünk 2017 első tavaszi hónapjára!

Részletek és beismerés a csongrádi gyilkosság ügyében, petíció a Neptun bevezetése ellen, bezártak az Alexandra könyvesboltok, elkezdték bontani a Cserepes sort, bezárt a Pompeji-kiállítás, áll a kopáncsi körhíd lába, 4 éves vásárhelyi kislány a világon a legbájosabb, újból misézhet a Habonyról kérdező pap - erről írtunk márciusban.

delmagyar.hu

Bekerítenék az összes játszóteret a kutyák ellen. A kutyasétáltatással és a játszóterek használatával kapcsolatban a fejlesztési tárgyalásokon javasolják városszerte bekeríteni a játszótereket. A használat rendjéről szóló táblák kihelyezését is ajánlják, amely kitér a korosztályra, a használat idejére és egyéb szabályokra.


Rendkívüli követet nevezett ki január végén a köztársasági elnök az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont élére: Fülöp Zsolt fizikus feladata, hogy nemzetközi partnereket találjon, akik használják majd a szegedi intézményt. Szerinte már a hamarosan kezdődő tesztüzem is hozhat áttörő tudományos eredményeket, a határ pedig a Nobel-díj.


Rezervátumba menekítik a határról a földikutyákat. A határzár kettévágta a határ menti földikutya-állomány élőhelyét, ezért a veszélyeztetett faj maradék példányait át kell költöztetni a Baja melletti rezervátumba.


Nincs választása az SZTE-nek, újra kell cserélnie régi számítógépes tanulmányi rendszerét, annak informatikai támogatása ugyanis megszűnik. Már minden nagyobb egyetemen a Neptun fut, és Szegeden is ez fog, hiába a tiltakozás. Pedig 700 szegedi egyetemista aláírta az online petíciót.


Szegedre is került idén Oscar-díj: a Tömörkény-gimnázium tanára, Nagy László veheti át a hónap végén a kis szobrot. Bár mozgókép- és médiaismeretet tanít, nem egy filmes munkájáért, hanem egy országos pedagógusverseny győzteseként kapja a díjat, melyet tanítványai szavaztak meg neki.



Az SZKT legkorszerűbb járműveinek mindegyikén fut ingyenesen elérhető internet, március végére pedig minden villamoson és trolin lehet majd csatlakozni a világhálóra.

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Lehúzták a rolót az Alexandra könyvesboltokban. A cégcsoporthoz tartozó Könyvbazár Kft. 3 milliárd forint adósságot halmozott fel. A szegedi üzletek kirakatában  a ,,Technikai okok miatt zárva" feliratú tábla olvasható, a vásárhelyiben leltároztak.


Nem éri meg Szabadkán tartós élelmiszert, vegyi árut vásárolni, sőt már a tankoláson sem spórolunk Szerbiában. Ugyanazokat az árucikkeket pakoltuk a kosarunkba, majd Szegeden egy palicsit, Szabadkán egy szegedit kérdeztünk vásárlási tapasztalatairól.


A Taxisok a gyerekekért Facebook-csoport ezúttal kivételt tett. Egy közismert felnőttnek segítettek eljutni az orvoshoz. Szilágyi István színművész, Lópici Gáspár megformálója nélkülük nem tudott volna kivizsgálásra menni.


Nem volt igaz, hogy a szegedi sportcsarnoknál cukorral csalogatott volna egy gyereket egy férfi az autójához. A Facebookon terjedő hírt a rendőrség kivizsgálta, és kiderítette, hogy hazugság. Az üggyel kapcsolatosan ismét kiderült: az ellenőrizetlen hírek megosztása feleslegesen kelt aggodalmat.

Kilencezer kiskacsa pusztult el a tűzben. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


Kilencezer kacsa vált a lángok martalékává egy öttömösi tanyán, ahol egy 800 négyzetméteres fólia égett ki vasárnap reggel. A kár közel 5 millió forint.


Bezárt a Móra múzeum újabb nagysikerű tárlata, a Pompeji, amelyet több, mint 100 ezren láttak: A Móra Ferenc Múzeum központi épületében a látogatók megismerhették az ókori város központját, a fórumot, a korabeli házak berendezését, a rómaiak életében fontos szerepet betöltő kertkultúrát. Az érdeklődők képet kaphattak arról, miként pusztította el 79-ben a Vezúv kitörése a települést és hogyan őrizte meg az emlékét a vulkáni hamu és kőtörmelék. A Fekete házban az ókori Pompejiből és Szombathelyről, az Aquincumból, és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött tárgyak segítségével a kor gasztronómiájával, a gladiátorokkal és a római kori erotikával ismerkedhettek meg a látogatók. Míg a Kass Galériában a rómaiak által barbároknak nevezett népek Szeged körüli életét bemutató régészeti kiállítás volt látható.


Nem született ítélet annak a férfinak az ügyében, aki a kiskunhalasi ügyészség vezetőjét akarta megölni. Hármat lőtt, senkit nem talált el, mert legyűrték. A tárgyalást elnapolták, mert a vádlott a biztonsági kamerák felvételeit szeretné megnézni, az ügyvéd pedig a vádlott elmeorvosi vizsgálatát kérte.


Nem érezni a baromfihús árán az áfacsökkentést. Több olyan helyet is találtunk Szegeden, ahol forintra annyi a csirkemellfilé, mint január elején, sőt, az egyik Mars téri üzletben táblázatunk négy termékéből háromnak az ára maradt változatlan. A nagy dolgok az év elején eldőltek, aminek emelkedett az ára az áfacsökkentés után, az jellemzően úgy is maradt.

Fotó: Karnok Csaba

A Luxemburg grófja-előadáson köszöntötték Király Leventét, Szeged díszpolgárát, a Nemzet Színészét nyolcvanadik születésnapján.


Több bejelentés is érkezett a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületéhez, hogy mérgezésben hullottak el házi kedvencek Kecskés-telepen. A Kandó Kálmán utcában és környékén az utóbbi három hétben nyolc macska pusztult el nagy kínok közepette, az állatorvosi vélemények szerint – a tünetek alapján – fagyállót ihattak. A hatósági vizsgálat elindult.


Heteken belül elkezdik az 55-ös főút utolsónak maradt, Mórahalom és a megyehatár közti szakaszának felújítását is. A főúton közlekedők félpályás terelésre, váltakozó áthaladásra számíthatnak - utána viszont jobb lesz rajta autózni.


Ha Algyőn nem is, más magyar településen még megépülhet a görög cég által tervezett vegyipari üzem. Lázár János szerint Szolnok az új helyszín, ott erről nem mondanak semmit.


Elkezdték a Cserepes sori épületek bontását. A dózerolásnak sokan örülnek, hogy végre megszabadulnak az élhetetlen otthonokból. Néhány család azonban retteg attól, hogy fedél nélkül marad.

Elkezdték bontani a Cserepes sort. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA



Az első fokú ítélet felmentette a sakkvezető megverésével vádolt rendőröket. Ezt helyezték most hatályon kívül, megalapozatlannak találták.


100 sertéssel borult az árokba egy kamion az 55-ös főúton. A baleset Ásotthalom és Mórahalom közötti szakaszán történt.


Megnyílt a püspökség luxusétterme, a Katedrális a Dóm látogatóközpontban. Ebéddel teszteltük: az összhang kiváló, az ételek finomak, az árak belvárosiak.

Ebéddel teszteltük a Katedrálist. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


Magyarország a Mogyoró utcánál kezdődik. Két éve naponta többször is bemegy a rendőrségi járőrkocsi a Szeged-Gyálarét széli Mogyoró utcába, mert innen jól megfigyelhető a határ. A helyiek közös pénzéből vett sódert a megnőtt forgalom belenyomja a sárba. Hozhat-e szilárd burkolatot egy utcának a menekültválság?


Ötvenkettőre emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, közülük 15 esetben igazolták is a betegséget - számolt be az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa. Csongrád megyében 391 embert oltottak be kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) elleni kombinált oltással.


Megdöbbentő eset miatt hívták lapunkat és a rendőrséget is állatvédők: katonának öltöztetett kutyatetemről küldött szerkesztőségünknek fotót a hét végén olvasónk. Mint mesélte, a Petőfi-telepi szemétlerakónál látta a napszemüvegbe, bukósisakba öltöztetett, és egy játékfegyverrel feldíszített állatot. Kiderült, hogy csupán egy preparált kutya okozott riadalmat. És sok munkát a hatóságoknak, hogy tisztázzák a félreértést.



Egyforma méretben kell feltüntetni a tojás darabjának és kilójának árát. A termelők örülnek, a boltosok bosszankodnak, a vevő az olcsóbbat választja. Már ha valóban az az olcsóbb, ami a darabár alapján annak látszik. Ötből egy vásárlónak fontos a tojás kilónkénti ára.


Tömegesen jelentkeznek a leendő védőnők és ápolók. Közel ezren vettek már részt az elmúlt öt évben az egyetem egészségtudományi karán tartott áldozatvédelmi kurzuson. A mostani félévben is 117 hallgató vette fel ezt a tárgyat, amelytől, azt mondják, hasznos tudást kapnak.


Igazi régészeti ritkaságra leltek a Móra Ferenc Múzeum régészei Hódmezővásárhelytől északra: egy rendkívül nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírját tárták fel a szakemberek a 47-es mellett. A sírban több egyedi, értékes leletet is találtak: ezüst érmét, vaslándzsát és a harcos vaspajzsának maradványait.


Újabb fontos lépés a Szegednek ígért kormányzati fejlesztési csomag ügyében: megjelent a Magyar Közlönyben a felelős minisztereket és határidőket taglaló határozat. Elindult a megvalósítás felé a miniszterelnök januári látogatásán Szegednek beígért nagyjából 70 milliárd forint értékű fejlesztési csomag. Megírtuk: a Modern Városok Programban [namelink name="Orbán Viktor"] és [namelink name="Botka László"] polgármester ipari, közlekedési, sport- és turisztikai témájú beruházásokról állapodott meg.

Végiggyalogolja az országot Erzsébet. Fotó: Török János - GALÉRIA


Futva, kocogva és gyalogolva teljesíti tervei szerint az országos kéktúra óriási távját a szegedi Őze Erzsébet. Az ápolónőként dolgozó kétgyermekes családanya Sándorfalváról indult útnak.


Az utóbbi öt év legkeményebb tele megtizedelte a méheket. A Dél-Alföldön jó néhány méhészetben hasmenés miatt pusztultak el a családok. Ez ott volt jellemző inkább, ahol a tulajdonos még nem eléggé tapasztalt.


Leállt a Pick vágósora Szegeden. Egyszerre vágták a sertéseket Szegeden és Mohácson az utóbbi hetekben, mostanra a Bonafarm gigaüzeme rákapcsolt, nincs már szükség a szegedi sorra.


Látványos rendőri akció zajlott a szegedi Csaba utcában: egy fiatalember lakásában állampolgári bejelentésre fegyver után kutattak a TEK-esek. Megtaláltuk a Facebookon azt a fiatalembert, aki azt állította, miatta szálltak ki a rendőrök. – Kemény szitu, nagy razzia volt. Nyolc TEK-es kocsival jöttek, a lépcsőház teli volt velük. Húszan fegyvert fogtak rám. És ez mind azért, mert valaki betelefonált nekik, hogy fegyvert tartok otthon. Kábítószert és lőfegyvert kerestek. Semmit nem találtak, de sajnos lefoglalták az összes műszaki cikkemet – mesélte a fiatalember, aki úgy véli, egyik rosszakarója telefonálhatott a rendőrségre.


Nem ilyen toplistára kívánkoznánk: a Dél-Alföld Európa legszegényebb régiói között. Négy magyarországi régió is felkerült a legszegényebb európai térségek listájára: legalább közülük mi vagyunk a legjobbak.


Felszerelték az első új jegykiadó automatát az Aradi vértanúk terén. Az automatákat a kemény tél tette tönkre. Az SZKT nyolc automatájából április közepéig hat kerül vissza a helyére.


Csongrádról megírtuk, hogy rendőrök vitték el három éve Borisné László Erzsébet csongrádi tanárnőt 38 év tanítás után, végül a bíróság kimondta: ártatlan, nem bántotta a nyolcadikos fiút. A pedagógus munkaügyi pert nyert az iskolával szemben. Nem ő az egyetlen.


Megviselte a szokásosnál keményebb tél a Csongrád és Szentes között lévő főutat. Az egyébként sem tükörsima aszfalton tapasztalataink szerint az elmúlt hónapokban megszaporodtak a kátyúk.


Pornográf képeket kért kislányoktól interneten egy csongrádi férfi. Kislányokkal kereste a kapcsolatot az interneten egy csongrádi férfi. Szexuális tartalmú üzeneteket küldött nekik, pornográf tartalmú képeket kért tőlük. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei 2015. október 13-án fogták el. A nyomozás adatai szerint több száz gyermekkel vette fel a kapcsolatot egy közösségi oldalon, ahol a profilját 18-szor le is tiltották. Mindig újra regisztrált és tovább kereste a kapcsolatot a gyermekekkel. A legtöbbször 8 és 12 év közötti lányoknak írt.


Csongrádról Szentesre helyezte át az összevont otthonok székhelyét a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mert így volt praktikus, de az Aranysziget nevet megtartotta. Az önkormányzatot nem értesítették.


Egyre több megrázó részlet derül ki az öt évvel ezelőtti csongrádi gyilkosság kapcsán - az áldozatot hétfőn találták meg a rendőrök. Beismerte a 27 éves, csongrádi P. Zoltán, hogy ő ölte meg 2012-ben az édesanyja élettársát. Állítólag az idősebb férfi a nő halála után ki akarta tenni a házból a gyanúsítottat.



Harkai István alezredes, vásárhelyi rendőrkapitány részletesen beszámolt a közgyűlésnek a város tavalyi közbiztonsági helyzetéről. Csökkent a bűncselekmények száma, az utóbbi 7 év legjobb eredményét érték el. A nyomozási eredményesség 67 százalékos volt, ami a közterületeken elérte a 80-at a térfigyelő kameráknak köszönhetően.

Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Megkértünk egy székkutasi lakost, vegyen fel egy láthatósági mellényt, és fogjon hajszárítót a kezébe. Kiállítottuk a 47-es főút mellé. A hajszárító miatt a sofőrök lassítottak. Azt hitték, traffipax. A helyiek szerint bevált a hajszárító is, most kamerák figyelik a rendszámokat Székkutason. Négy rendszámfelismerő kamerát helyeztek el Székkutason nemrég. A berendezések a 47-es főútnál, a Mágocsi utcán és az ófaluban figyelik a község ki- és bemenő forgalmát.


Látványos pontjához érkezett a 47-es főút vásárhelyi elkerülőjének építése: a kopáncsi csomópontnál már áll a körhíd egyik lába, és az is látszik, hol lesz a második.


Szilágyi Balázs nyerte a vásárhelyi első világháborús emlékmű tervezésére kiírt pályázatot. Az önkormányzat felhívására 39 pályázat érkezett, és összesen 6 tervet díjaztak.


Tizenháromezerről 20 ezer forintra emelték a vásárhelyi nyugdíjaslakóparkban a személyi térítési díjat. Nem az összeget, az emelés mértékét nehezményezik az ott élők. Javasolják: legyen egyénre szabott a díj.


Nemzetközi szépségversenyt nyert egy négyéves vásárhelyi kislány. Bogi apukája azt mondja: nem vinnék a kicsit ilyen rendezvényre, ha ő nem szeretné.

 Fotó: Máté Gergely

Fotó: Máté Gergely

Négy-hat évig is eltarthat a vásárhelyi városháza teljes rekonstrukciója. A munkát a közelmúltban a tetőn kezdték.


Áprilisban kezdik Makón az új főutca átalakítását. Tényleg ráfér az alapos felújítás Makó majdani új főutcájára, a Deák Ferencre: rossz állapotú a járda, az aszfalt, az esővíz sok helyről el sem folyik. Akivel az ott lakók közül beszéltünk, már várja a munkák indulását.


Ha úgy lesz, ahogy az Igazságügyi Minisztérium ígéri, hamarosan hazakerül a makói Schmidt Zsuzsanna kislánya, akit tavaly ilyenkor jogellenesen vitt Romániába az apja, Zsuzsanna volt élettársa.


Április elsejétől ismét szolgálhat papként a földeáki Cseh Péter Mihály, de eltiltották a médiaszerepléstől. A Dunántúlra került katolikus lelkipásztort tavaly azért függesztette fel püspöke, mert videoblogjában megkérdezte a miniszterelnöktől, kicsoda Habony Árpád.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!