Szeged és környéke

2014.08.01. 22:46

Máriának elfogyott a levegője

Szeged - Mária súlyos asztmás, elektromos lélegeztetőgéppel él. Későn fizetett, kikapcsolták nála a villanyt. Azért, hogy kapjon levegőt, a szomszédtól kért áramot. A szolgáltató szakemberei kihúzatták a hosszabbítót.

Segesvári Csaba

– Asztmás tüdőbeteg vagyok, nehezen veszem a levegőt. Ha nincs áram, megfulladok – kezdte történetét dorozsmai albérletében Mária. A tüdőbeteg asszonynál július 15-én kikapcsolták az áramot, mert késve rendezte tartozását. Elmesélte, azért, hogy ne fulladjon meg, a szomszédtól vásárol áramot: egy hosszabbítót vezettek át a két ingatlan között. Mária kérte, a teljes nevét ne írjuk le, szégyelli, hogy ilyen helyzetbe került.

– A gépet állandóan használni kell – nyúlt a lélegeztetőgép pipája után Mária, majd leült. A kikapcsolás előzményeiről elmondta, egy férfitől bérli a lakást, a tulajdonos későn hozta a villanyszámlát. – Július 11-én kaptam meg a 26 ezer forintos csekkeket, ami egyben kikapcsolási értesítő is volt. Mivel nem tudom a lakást elhagyni, még aznap megkértem László testvért, fizesse be a számlát. Ekkor még 4 nap volt hátra a kikapcsolásig – folytatta Mária, aki elárulta: 29 ezer forint a rokkantnyugdíja. [namelink name="Csorba László"], akit a szegények csak László testvérként ismernek, sok éve segíti Máriát. Az önkéntes szociális munkás rendszeresen látogatja a tüdőbeteg asszonyt, támogatja a mindennapokban.

– Telefonáltam az áramszolgáltatónak, hogy rendeztük a tartozást. Közölték: nem elég, ha a postáról elfaxolom a csekket. Megjegyezték, a visszakapcsolás 17 ezer forint lesz – mesélte Csorba László.

Áram nélkül nem „él

Áram nélkül nem „él" a lélegeztetőgép pipája. Mária a szomszédból kért segítséget. Fotó: Segesvári Csaba
Az áramszolgáltató munkatársai július 15-én reggel 7 óra 40-kor kikötötték az órát. – Hiába mutattam a csekket, már négy napja rendeztem a tartozást, nem érdekelte őket. A szerelőknek is elmondtam, tüdőbeteg vagyok, és áram nélkül megfulladok – panaszkodott Mária. Megoldás lenne a védendő fogyasztói státusz, a helyzet mégsem egyszerű. Mivel a mérőóra a tulajdonos nevén van, átírás nélkül nem védett a tüdőbeteg asszony. – Elindítottuk az óraátírást. Ehhez rendezni kell minden tartozást – mondta Csorba László.

A lélegeztetőgépes asszony azt hitte, hamarosan véget ér a kálváriája. – A minap újra megjelentek az áramszolgáltató munkatársai, akik kihúzták a hosszabbítót. Azt mondták, nem adhat el nekem a szomszéd áramot. Villany nélkül pedig megfulladok – mondta sírva Mária.

Az esettel megkerestük az EDF DÉMÁSZ Zrt.-t. A szolgáltató kommunikációs osztályától megtudtuk, a kikapcsolás leghamarabb a számla lejárta után 63 nappal történik meg. – Késedelmes fizetésnél is elkerülhető a kikapcsolás. Akkor, ha a fogyasztó legkésőbb a kikapcsolást megelőző munkanapon 12 óráig bemutatja a befizetett csekket – közölte a kommunikációs osztály.

Elmondták, az EDF DÉMÁSZ szociálisan rászoruló, fogyatékkal élő ügyfeleinek lehetősége van védett fogyasztói státusz igénylésére. – Ha az ügyfél igazolja a jogosultságát a védendői státuszra, akkor a fennálló tartozásra részletfizetési kedvezményt biztosítunk. Kikapcsolt fogyasztási hely esetén a villamosenergia-szolgáltatás visszaállítása a részletfizetési megállapodás érvényességét követően megtörténik – tették hozzá. Hangsúlyozták, azokat a védendő fogyasztókat, akiknek az egészségét vagy az életét ez veszélyeztetné, nem lehet kikapcsolni a szolgáltatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!