Szeged és környéke

2009.09.16. 23:22

Marihuánát a magyar gyógyszertárakba!

Szeged - Régóta igazi népi gyógymód a pálinka Magyarországon. Az Egyesült Államokban fájdalomcsillapítóként vagy más okból egyre többen használják a marihuánát.

Bálint Csaba

Mindenki emlékezhet, amikor nagyapja megivott egy féldecit, mert fájt a foga, háta, lába. Régóta igazi népi gyógymód a pálinka Magyarországon. Jótékony hatását milliók igazolnák. Az Egyesült Államokban fájdalomcsillapítóként vagy más okból egyre többen használják a marihuánát. A hatás bizonyított, bár a kender inkább tűrt, mint tiltott. Igaz, olyan állampolgárok is élnek az USA-ban, akik egyenesen a kormánytól kapják fájdalomcsillapítóikat.

A marihuána fájdalomcsillapító, és más jótékony hatásait nem a 2000-es évek hatalmas tudományos áttörései igazolták, nem is fehér fényben úszó laborok mélyén tesztelték szerencsétlen majmokon az új szert. Inkább régóta közismert tény, hogy a marihuána az egyes betegségek tüneti kezelésében sokat segíthet.

Két éve ismertem meg Ray Reece-t, egy amerikai újságírót, aki Szegedről és a környékről tudósított akkoriban a Budapest Sun című angol nyelvű lapnak. Ray finoman szólva nem volt már akkor sem mai gyerek. Más az ő korában már régen csak a ház előtti padon üldögél csupán, de Ray-t hajlott kora ellenére is (sosem mertem megkérdezni, de 70-en túl volt, az biztos) fáradhatatlan figurának ismertem meg. Akkoriban jelent meg magyarul egy könyve, egy könnyed regény, a Szórakozz a nénikéddel.


Ray azóta legnagyobb sajnálatomra feleségével Olaszországba költözött, de számos beszélgetésünk egyike mindig eszembe jut, amikor néha felbukkannak a marihuána gyógyászati alkalmazásával kapcsolatos újabb hírek. Az amerikai kolléga ugyanis régóta küszködött perifériás neuropátiával, ami a legkülső idegek gyulladását, illetve elhalását jelenti, és állandó fájdalommal jár. A cukorbetegség egyik szövődménye is lehet ez az igen kellemetlen betegség. Jelenleg a leggyakoribb kezelés a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése. Ray elég sokat panaszkodott Európára és benne Magyarországra, mert az Egyesült Államokban megszokott és bevált fájdalomcsillapítóját nem tudja beszeretni, mivel a marihuána illegális.

- Persze, nemcsak erre használnám, lazítani is jó, de teljesen mindegy, mert itt legálisan nem tudok hozzájutni. Sok szert kipróbáltam már, de egyik sem vált be annyira, mint a fű - mondta az öregúr, miközben én eléggé meglepett arcot vágtam, hiszen akkor láttam először olyan beteget, aki orvosa javaslatára, fájdalomcsillapítóként alkalmazta a marihuánát.

Rosenfeld

RosenfeldAz USA kormányától kapják a kábszert

A www.money.cnn.com oldalon jelent meg a napokban egy riport, amelyben olyan amerikaiakat mutatnak be, akiknek az Egyesült Államok kormánya támogatja a marihuánafogyasztását. Egyikük Irvin Rosenfeld, aki egy brókercég igazgatóhelyettese. Az 56 éves férfi saját bevallása szerint 38 éve fogyaszt marihuánát. Napi 10-12 darab füves cigarettát szív el. Ez önmagában nem is lenne túlságosan nagy sztori - írja a CNN -, ha Rosenfeld úr kábítószer fogyasztását 27 éve nem az Egyesült Államok kormánya támogatná.

Irvin havonta egyszer elindul a gyógyszertárba, hogy egy fémdobozban átvegye azt a 300 jointot, amelyeket gyakorlatilag az amerikai kormány sodort számára. Mr. Rosenfeld 10 éves volt, amikor egy ritka csontbetegség jelentkezett nála. Az izomgörcsök és a krónikus fájdalom enyhítésére

alkalmazza a marihuánát. Ő egyike azoknak az amerikaiaknak, akinek marihuánaadagját az állam állja. Ez önmagában egy ellentmondás, hiszen míg az egyes államok törvényei néhol megengedőek a fűfogyasztókkal szemben, szövetségi szinten a marihuánát egy kalap alá veszik például a heroinnal.

Egyre elfogadottabb módszer

A cikk szerint 13 amerikai államban már engedélyezi a törvény a marihuána fogyasztását, ha annak egészségügyi okai vannak, és további 15 amerikai állam fontolgatja a engedélyezését. A marihuána például a krónikus idegi vagy izomfájdalom enyhítésére, a kemoterápiához társuló gyakori

hányásrohamok enyhítésére vagy étvágygerjesztőként alkalmazva a rákos vagy AIDS-es betegek számára jelenthet megoldást. Esetleg migrén, alvászavarok kezelésére használható, de Alzheimer-kóros és sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél is sikereket lehet vele elérni.


Kalifornia államban akár az orvos is ajánlhatja betegeinek a drog használatát, és akinek orvosa engedélyezi, legálisan hozzájuthat a fűhöz a körülbelül 700 orvosi marihuánát is elárusító gyógyszertárban. Kaliforniában mintegy 300-400 ezer olyan ember él, akinek orvosa engedélyezte a sajátos terápiát. Igaz, a szövetségi kábítószerellenes hatóság razziákkal és különböző eljárások indításával nehezíti Kaliforniában az egyébként elfogadott kezelés terjedését. Ennek oka a szövetségi törvények már említett szembenállása az egyes államok törvényeivel.

Egyes elemzések szerint Kaliforniában a fájdalomcsillapítókat a marihuána alapú készítmények lassan ki is szoríthatják a piacról. Orvosi célokra egyébként nemcsak egyes amerikai államok engedélyezik a termesztést és a forgalmazást, Kanadában például spray formájában is árulják a hatóanyagot, Hollandiában pedig régóta engedélyezettek a marihuánából készült gyógyszerek, ahogy maga a marihuána is. A fűfogyasztás dekriminalizációjáért küzdő amerikai szervezetek szerint reménykeltő az orvosi marihuána terjedése, mert sokat lendíthet az ügyükön, és előrelépést jelenthet a legális marihuánafogyasztás felé vezető úton.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3Dda-EKEFrX_bk7yWU6PlkxP1NcaLgwbcOfHkTSo5A3mVu4hPuZlgmohVcCYQFHHdd3Wr5teLj3j56FDBvoIFuHM_OMV21k6JRwr3yoFWzKt8mG8IMbprIkA&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3D_U2coChoTP2sIP3NjGiX0A&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3D_U2coChoTP2sIP3NjGiX0A&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "400", "337", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "400");

so.addParam("height", "337");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("_U2coChoTP2sIP3NjGiX0A");

// ]]>

Látogatás egy marihána-gyógyszertárban
A magyar gyógyszertárakban is?

Arról, hogy megjelenhet-e a hazai gyógyászatban a marihuána mint a fájdalomcsillapítók, vagy más készítmények alternatívája, Sárosi Pétert, a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) drogpolitikai programvezetőjét kérdeztük.

- Számos betegség esetében enyhítheti a tüneteket a marihuána. Például a sclerosis multiplexes betegek izomgörcseinek csillapítására és a zöldhályog kezelésére is egyaránt alkalmas a növény, ezt több kísérlet is igazolta már. Van, akiknek nem használnak a megszokott gyógyszerek. Előfordulhat, hogy számukra a marihuána jelenthet megoldást. Sokan fordultak már hozzánk, akik hallottak erről a jótékony hatásról, és így enyhítik a tüneteiket, csökkentik a fájdalmat. Mivel a marihuána illegális, ők az utcán szerzik be, és minden ellenőrzés nélkül használják - mondja Sárosi Péter, aki hozzáteszi: annak, hogy ez a növény a gyógyászatban nem tud elég gyorsan terjedni, a gyógyszerlobbi nyomása az oka, hiszen a gyárak nem akarják, hogy az emberek egy otthon is megtermelhető anyagot használjanak, ahelyett, hogy az ő drága készítményeiket vennék meg. A nagy gyógyszergyártók ezért többnyire nem is foglalkoznak a marihuána hatásainak kutatásával. Van persze egy erkölcsi ellenállás is, hiszen kábítószerként tartják számon a növényt - mondja a TASZ programvezetője.

- Nem állítja senki, hogy ez valami csodaszer lenne, de nagyon hatékony kiegészítője lehet egy-egy kezelésnek. Jelenleg is vannak a kábítószerekkel rokon készítmények a piacon. Gondoljunk csak az ópiát alapú gyógyszerekre! A marihuána ellenes hangulatnak elsősorban politikai okai vannak. A jelenlegi helyzetben a növény démonizálásával sokszor mozgósítani tudják a választókat a pártok, és népszerűségüket teszik kockára, ha a legalizáció mellett foglalnak állást - véli Sárosi Péter.

A társadalom tehát elutasítja a marihuána minden formáját, valamiféle erkölcsi ellenállást tanúsítanak az emberek, pedig nem sokat lehet tenni a terjedése ellen. Európában már sok ország dekriminalizálta a fogyasztást. Hollandiában gyógyszertárban is lehet kapni füvet. Kanadában pedig évek óta létezik a kannabisz növényből nyert kivonatot tartalmazó szájspray, a Sativex. A gyógyszer a sclerosis multiplexben szenvedő betegek fájdalmainak és izomgörcseinek csillapítására alkalmas. A készítményt gyártó cég, a Bayer HealthCare azt tervezi, hamarosan Európában is elkezdi forgalmazni a terméket, így néhány év múlva, ha más csomagolásban is, de Magyarországon is megjelenhet a gyógyszertárakban az ördögtől való marihuána.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!