Marosvári civil elnök lenne a megyei közgyűlésben

Nyolc évig a megyei közgyűlés alelnöke volt, most az elnöki posztért kampányol a makói Marosvári Attila, akit két civil szervezet támogat. Abban bízik, hogy civil elnökként, középről mindkét oldallal megállapodást köthet, száműzheti az országos politika indulatait a közgyűlésből. Az MSZP elnökjelöltje a szegedi Kozma József, a Fidesz a választások után mond nevet.
Marosvári a ciklus utolsó ülésén. Fotó: Frank Yvette

A szocialisták már a kampány kezdetén kimondták, Kozma József országgyűlési képviselőt, Szeged alpolgármesterét látnák szívesen a megyei közgyűlés elnökének székében. Frank József – aki két cikluson át vezette ezt a testületet – bejelentette, nem indul újból. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség eddig nem nevezte meg elnökjelöltjét. Lázár János, a párt megyei elnöke lapunknak azt mondta, az önkormányzati választások után mondják meg, ki az emberük.

A 2002-ben véget ért ciklusban tizenkét civil képviselője volt a közgyűlésnek – most hat van. Egyikük, Marosvári Attila arra számít, októberben ismét nagyobb támogatottságuk lesz az egyesületeknek, szövetségeknek. A nyolc éve alelnökként dolgozó makói politikus úgy döntött, hogy – rendhagyó módon – elnökjelölti kampányba kezd. A Polgári Szövetség Makóért, amelynek nyolc éve tagja, megállapodást kötött a Makó Térségi Polgármesterek Fóruma Egyesülettel, amelynek most is benn ül két képviselője a közgyűlésben.

Kozma többségre számít

„Higgadtan és határozottan” képviselné a baloldali politikát a megyei közgyűlésben Kozma József. A lapunkhoz elküldött közlemény szerint a szegedi alpolgármester és országgyűlési képviselő úgy látja, 2010-re valódi régió része lesz a megye. Az önkormányzat segíteni fogja ennek létrejöttét, a tervezést, a határon átnyúló együttműködéseket. Arra számít, hogy az MSZP és szövetségesei megszerzik a többséget.

– Ennek a közgyűlésnek nem az lenne az igazi feladata, hogy formálja az országos politikát, olyan dolgokról vitázzon, amelyekre nem is lehet hatással – mondja Marosvári. – Inkább azzal kellett volna többet törődni, hogyan kezeljük az országos politika helyi következményeit. Ebben a ciklusban el kellett volna indítani egy intézménymegújítási programot, de ebben és másban sem tudott megállapodni a két nagy frakció. A konszenzust talán könnyebb lesz megkötni középről, mindkét nagy párt felé nyitottan.

Most fog eldőlni, hogy a régióban milyen szerep jut a Csongrád megyeieknek, és már látszanak a 2007-től elérhető uniós fejlesztési források is. Marosvári szerint a megye kiegyensúlyozott, nyitott politikával segíthet összehangolni Szeged és Hódmezővásárhely, Szentes és Makó lobbierejét – amelyek eddig sokszor egymás ellen dolgoztak.

Azt, hogy ki lesz az elnöke a közgyűlésnek, nem a választók mondják meg október elsején. A pártok, szervezetek megyei listáira leadott szavazatok alapján fölálló negyvenfős közgyűlés választ tagjai közül egyet. A makói elnökjelöltnek akkor van esélye, ha az MSZP és a Fidesz sem szerzi meg a szövetségeseivel a huszonegy mandátumot.

Nógrádi szakmai munkát vár

A megyei közgyűlés megint háromoldalú lesz, és valóban sok múlik azon, hogy a civil képviselők hogyan mozdulnak, lehet meghatározó erő ez a frakció, de elnököt a többség választ – felelte kérdésünkre Nógrádi Zoltán. Mórahalom polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője nem a párt listáján, hanem a Homokháti Önkormányzatok Egyesületének jelöltjeként indul a megyei választáson. Ezzel azt jelzi, hogy bár ez a közgyűlés egy politikai testület, a következő ciklus idején a szakmaiságnak nagyobb szerepet kell kapnia a munkában.