Szeged és környéke

2012.02.26. 19:31

Martenicával űzték a telet

Szeged - A bolgár néphagyomány szerint szerencsét és egészséget hoz a tavasz kezdetén a martenica, amelyet a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtárában készíthettek el a lurkók szombaton.

Vida-Szűcs Imre

Piros és fehér színű, a sapka bojtjára emlékeztető fonálgombócokat vettek a kezükbe, és már kezdődhetett is a kézműveskedés. A kicsik lelkesen kötözgették a dupla csomókat, időnként szüleik is besegítettek nekik, és kis idő elteltével büszkén mutatták egymásnak a martenica babákat.

A bolgár népszokás szerint a martenica baba a téllel együtt a gonoszságot is elűzi. Fotó: Schmidt Andrea

A bolgár népszokás szerint a martenica baba a téllel együtt a gonoszságot is elűzi.
Fotó: Schmidt Andrea

– A piros fonálból megformált lányfigurát Pendának, a fehérből készített fiút Pizsunak nevezik Bulgáriában, ahol évszázadok óta március 1-jén tartják a telet és a gonoszt jelképesen elijesztő martenicaünnepet. A figurákat a néphagyomány szerint ekkor tűzik fel a ruhájukra az emberek, és egészen addig hordják, amíg meg nem pillantanak egy fecskét vagy egy gólyát. Ezután a babákat egy virágzó gyümölcsfa ágára kell kötözni, hogy egész évben jó egészségünk és bő termésünk legyen – mutatta be a népszokást [namelink name="Varga Renáta"], aki a Bolgár Baráti Társaságot képviselte a foglalkozáson. Szervezőtársával, a Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzattól érkezett Farkas Baráthi Mónikával rajzfilmvetítést és kvízjátékot is rendeztek a csöppségeknek. Gyönyörű napsütés és enyhe, tavaszias idő fogadott bennünket a hétvégén, ezért bátran kijelenthetjük: jó munkát végeztek a fiatalok. Elűzték a szokatlanul nagy hideggel és vastag hóval járó, zord szegedi telet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!