Szeged és környéke

2015.06.29. 21:00

Martonyi: az Unió nem engedi be a génmódosított élelmiszereket

Magyarországnak jelenleg érdeke, hogy megvalósuljon az EU-USA egyezmény, mert az tovább erősítené a hazai külkereskedelmi mérleget és a vállalkozásokat.

Munkatársunktól

- Nem igaz, hogy az Egyesült Államok veszélyezteti az Európai Unió gazdaságát, mert a világ legnagyobb exportőre 15 százalékkal az Unió. Ezért Európa ma nem tekinthető gyengébb félnek - mondta [namelink name="Martonyi János"], volt külügyminiszter Európai Unió és az USA között körvonalazódó szabadkereskedelmi megállapodásról a szegedi Gazdaságtudományi Kar CIB Ecodemia Vállalati Egyetem elnevezésű nyári előadássorozatán.

Hozzátette: Magyarországnak jelenleg érdeke, hogy megvalósuljon az egyezmény, mert az tovább erősítené a hazai külkereskedelmi mérleget és a vállalkozásokat. Martonyi János elmondta: az Európai Bizottság arra törekszik, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti árumozgást ne terheljék vámok. Ugyanakkor Európa nem kíván engedi az egészségvédelemből és az élelmiszer-biztonságból, ezért szó sem lehet például a genetikailag módosított vagy hormonkezelt élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozás lazításáról. A vámok eltörlése mellett cél az uniós és az amerikai termékszabványok kölcsönös elismerése, vagy egy közös szabvány bevezetése. A Gazdaságtudományi Kar ingyenes nyári egyetemén július 1-jén a lakosság pénzügyi kultúrájáról, július 8-án a vállalkozások együttműködéséről, július 9-én a szegedi gazdasági környezetről hallhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!