Másfél milliós adomány a szívsebészetnek

Másfél millió forint értékű műszert adományozott egy makói férfi a szegedi szívsebészeti klinikának. A gép alkalmazásával elkerülhető lehet, hogy valakit a gégéjébe dugott csövön keresztül kelljen mesterségesen lélegeztetni, de nagy segítséget jelent a gépi lélegeztetésről való leszoktatásban is.
Ilyen készülékre régóta szükség lett volna. Fotó: Schmidt Andrea

Értékes ajándékot kapott a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának szívsebészeti osztálya. Egy makói férfi másfél millió forint értékű kisegítő lélegeztetőgépet adományozott. A modern műszer hatalmas segítséget jelent a betegek és az orvosok számára egyaránt, ezért már jó ideje vágytak rá az osztály vezetői, megvásárolni azonban nem tudták volna.

A gép a lélegeztetőberendezéseket válthatja ki olyan betegeknél, akik már képesek önállóan levegőt venni, ám ez még megerőltető feladatot jelent számukra.

– A műszer befújja a levegőt a beteg tüdejébe, ezzel segítve a saját légzést – magyarázta Babik Barna adjunktus. – Ezt használva egyrészt jóval könnyebbé válik a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek mesterséges lélegeztetésről való leszoktatása, másrészt megelőzhető, hogy valakit gépre kelljen tenni. Ez pedig nagy dolog, hiszen így nem kell tubust vezetni a torkába, altatni és folyamatosan nyugtatózni. Csupán egy orrmaszkot kell viselnie, ami mellett akár ehet és beszélhet is.

A gépet egy idős asszonynak kérte kölcsön az osztály egy évvel ezelőtt. Csapó Vincéné Rozália meglehetősen későn került a szegedi klinikára, az elvégzett billentyűműtét mégis sikerült: néhány hetes ápolás után hazamehetett. Rövid időn belül azonban kétszer is leromlott az állapota, mindannyiszor gépre kellett kapcsolni. – Külföldi szakirodalomból már ismertem a Bipap nevű kisegítő lélegeztetőgépet – mondta Babik adjunktus. – Kértem tehát a magyarországi forgalmazótól egyet kölcsön, és segítségével le tudtuk venni a nénit a lélegeztetőgépről. A műszerről tudni kell még, hogy kis mérete és könnyű kezelhetősége miatt akár otthon is lehet használni. Mivel pedig az idős asszonynak az állapota miatt rendszeresen szüksége volt rá, fia úgy döntött, megveszi a berendezést, így édesanyja otthon gyó-
gyulhat.

Sajnos nem tudták sokáig használni: Rozália néni tavasszal váratlanul meghalt. A még szinte teljesen új gép hónapokig kihasználatlanul állt a lakásban. A néni fia végül úgy döntött, odaadja annak az osztálynak, ahol annyit segítettek édesanyjának, és ahol bizonyára nagy hasznát tudják venni.

– Ismerem a magyar kórházak gazdasági helyzetét, a szívsebészeti klinika felszereltségét pedig közelről is megtapasztalhattam – mondta Csapó Árpád. – Láttam, hogy sok műszer hiányzik, amire nagy szükségük lenne, többek között ez a kisegítő lélegeztetőgép is. Ezért döntöttem úgy, hogy nekik adom.

A műszer azóta is folyamatosan segíti a bent fekvő szívbetegek gyógyulását, sőt: annyira jól tudja használni az osztály, hogy azóta a gyártól már egy másikat is kértek – igaz, ezt is csak kölcsön. Kifizetni ugyanis nem tudják.