Szeged és környéke

2015.06.02. 23:37

Másik Kittit hoztak szülés után az édesanyának

Szeged - Kása Kitti egy több mint két évtizede történt tévedés révén szerzett új ˝testvért˝: születésekor egy rövid időre elcserélték egy másik Kittivel. A két lány lapunk korabeli száma és egy közösségi oldal segítségével talált egymásra, azóta fel is köszöntik egymást születésnapjukon.

Timár Kriszta

Minden anya rémálma, hogy a kórházban elcserélik a kisbabáját. Hollywoodi filmek szólnak arról, hogy egyetlen tévedés akár két család életét is teljesen tönkreteheti. Ilyen azonban szerencsére szinte soha nem fordulhat elő. [namelink name="Kása Kitti"] néhány éve mégis egy vele összecserélt fiatal lányt keresett az egyik közösségi oldalon – igaz, a szegedi történet azért nem olyan drámai, mint a filmeken.

– Amikor megszületett, élete első óráiban elcserélték egy másik babával – kezdte mesélni történetüket a ma már 24 éves fiatal nő édesanyja, [namelink name="Kása Péterné Marian"]. – Miután világra jött, elvitték, tisztába tették, engem pedig a megfigyelőbe vittek. Egyszer csak hozták Kittit. Mivel előtte csak pár pillanatra láttam, nem is gyanakodtam. Gyönyörködtem benne, szeretgettem, aztán amikor a körmeit kezdtem vizsgálgatni, láttam, hogy a felvarrt karszalagon, amin leginkább csak a Kitti keresztnév látszott, mintha a vezetéknév utolsó betűje nem stimmelne. És abban a pillanatban be is lépett a nővér, karján az én kislányommal, és elnézést kért, amiért „egy másik Kittit hozott".

Kitti és édesanyja lapunk korabeli számában a családi eseményeket böngészi. Fotó: Frank Yvette

Kitti és édesanyja lapunk korabeli számában a családi eseményeket böngészi. Fotó: Frank Yvette
Az azonos keresztnevű két kislányt tehát mindössze pár percre cserélték össze, Kitti azonban ezt elég érdekesnek találta ahhoz, hogy elhatározza: felveszi a kapcsolatot a lánnyal, akivel akár családot is cserélhettek volna.

– Miután a korabeli Délmagyarországból kikerestem, milyen Kitti született még velem egy időben, az egyik közösségi oldalon kerestem meg. Mint kiderült, ő nem is tudott erről a történetről, de aztán az anyukájánál rákérdezett, és ő is megerősítette. Azóta találkoztunk is, születésnapunkon pedig „tesóként" köszöntjük fel egymást.

A kisbabákat egyébként szinte lehetetlen összecserélni az egészségügyi intézményekben – ahogyan Kittiék példája is mutatja, esetükben is egyből felfedezhető volt a tévedés. – Amióta a klinika létezik, karszalaggal jelöljük meg az újszülötteket. Sokáig ez egy pertli volt, amire tintaceruzával írták fel a nevet, 20 éve pedig műanyag karszalagot használunk, amelyen már az anya neve és a születési idő is szerepel – mondta el [namelink name="Orvos Hajnalka"], a szegedi nőgyógyászati klinika újszülöttosztályának vezető professzora.

Hozzátette: ezt minden esetben közvetlenül a baba ellátása után felhelyezik, még a szülőszobán vagy a műtőben. – Amikor tehát az édesanya először megpuszilja, már rajta van, vagyis az osztályra már úgy kerül ki a pici, hogy a tévedés lehetősége ki van zárva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!