Szeged és környéke

2014.10.15. 23:10

Másodperceken múlt az életük

Szeged - Tűz ütött ki kedd délután az egyik újszegedi családi ház műhelyében. Egy szemtanú szerint a háztulajdonos alig pár másodperccel azelőtt ért ki az utcára, hogy felrobbant a gázpalack.

Segesvári Csaba

– Hazafelé tartottunk, amikor megláttuk a füstöt, megálltunk. Gábor ösztönösen cselekedett. Csak arra gondolt, ha valaki veszélyben van, akkor azon segíteni kell. A lángok miatt gyorsan kellett cselekednie, igyekezett az idős férfit minél hamarabb biztonságba helyezni. Ezt nehezítette, hogy a lakó mindenáron vissza akart menni. A párom a tulajdonostól megtudta, hegesztésre használt palackok is vannak az épületben. Egy még nem meleg gázpalackot sikerült kihozni – írta meg lapunknak a keddi újszegedi robbanás és tűz szemtanúja. [namelink name="Oláh Erzsébet"] elmesélte, pici slaggal próbálták oltani az akkor már óriási tüzet.

 Robbanásveszélyes anyag a háznál

Az épületekben üzemeltetett berendezések működtetéséhez szükséges különböző gázpalackok a készülékhez szabályosan csatlakoztatva tárolhatók. Ettől eltérő esetben már raktározásról beszélünk, amire más, szigorúbb szabályok vonatkoznak – közölte érdeklődésünkre a katasztrófavédelem.

– Épphogy kijöttek az utcára, felrobbant az egyik 25 kilós gázpalack, kis idő múlva a másik – folytatta a szemtanú. Hozzátette, a kiérkező rendőröknek elmondták, hogy gázpalack maradt az épületben, de az egyenruhás „csak azt hajtogatta, hogy menjünk onnan".

Információink szerint a tegnapi tűzhöz küldött rendőrök már a kiérkezésük előtt tudtak a gázpalackokról, valószínűleg azért küldték el Gáborékat, nehogy megsérüljenek.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk, oltás közben egy acetilén- és egy oxigénpalackot is találtak a tűzoltók. Az acetilént tartalmazó tartályokban a melegedés közben visszafordíthatatlan reakciók indulnak be, amelyek hűtés hatására sem lassulnak, ez robbanáshoz vezethet. A detonációnak a sűrűn lakott területen beláthatatlan következményei vannak, a tűzoltók ezért a tartályt – rendkívül óvatosan – a Maros partjára szállították. A töltésnél, veszélytelen környezetben, a helyszín biztosítása mellett a rendőrség mesterlövészei kilőtték a veszélyessé vált palackot.

– A szomszédok szóltak, hogy ég a műhely. Megpróbáltam oltani, a tűz miatt elment az áram, nem működött a hidrofor, nem volt víz – mondta tegnap annak a háznak a tulajdonosa, ahol kedd délután felcsaptak a lángok. Az idős férfi kérte, nevét ne írjuk le. Elmesélte, először a unokáját hívta, aki a tűzoltókat is értesítette.

– Számítottam rá, hogy fel fog robbanni, de már nem tudtam mit tenni. Régóta nem hegesztek, az acetilénpalack szinte üres volt. Itt állt az ajtóban, ezekről szóltunk előre a tűzoltóknak – tette hozzá a férfi. – Mindent megteszek, hogy máskor ilyen ne forduljon elő – mondta búcsúzul.

A felrobbant gázpalackot mutatja a tűzoltó. Szerencsére senki sem sérült meg. Fotó: Segesvári Csaba

A felrobbant gázpalackot mutatja a tűzoltó. Szerencsére senki sem sérült meg. Fotó: Segesvári Csaba
– Ha felrobban a gázpalack, az szabadtéren akár több 10 méteres körben pusztít, zárt térben pedig még fokozottabb a hatás. Veszélyes az égő házból a palackot kihozni, mert nem lehet tudni, milyen hőmérsékleti értékek uralkodnak benne, mikor robban fel – mondta el lapunknak [namelink name="Tátrai János"]. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy a segíteni akarás olykor erősebb a racionális döntéseknél, mégis azt javasolja: legfontosabb a tűzoltók azonnali értesítése.

– Amennyiben meg tudunk győződni arról, hogy van-e valaki az égő épületben, az nagy segítség a kiérkező egységeknek, de ha nem muszáj, a civilek ne kockáztassanak. Azokon a helyeken például, ahol olajszármazékokat használnak, ne oltsunk vízzel, mert az is robbanáshoz vezethet. Fokozottan igaz ez a veszélyes anyagokat használó műhelyekre – mondta Tátrai János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!