Szeged és környéke

2010.11.30. 20:51

Máté Bence Pusztaszer díszpolgára lett

Pusztaszer - Pusztaszer díszpolgárává avatták Máté Bencét. A világhírű természetfotós a legfiatalabb, aki megkapta a kitüntető címet a Csongrád megyei településen.

Bobkó Anna

Több szempontból is kuriózumnak számít, hogy Máté Bence természetfotós a múlt héten ünnepélyes keretek között megkapta a pusztaszeri díszpolgári címet. Egyrészt, mert 25 évesen ő a legfiatalabb azok között, akiknek megalapítása, azaz 2002 óta odaítélték a címet, másrészt eddig minden évben egy díszpolgárt jelölt a képviselő-testület: idén Mészáros Ferencné Sipos Erzsébet igazgatási főelőadó mellett Bence soron kívül kapta meg.

Jaksa Tibortól, a település jegyzőjétől megtudtuk: már évek óta szerették volna a fiatal természetfotóst díszpolgáruknak tudni, azonban édesapja, Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere „meghiúsította" a tervüket, és kitartóan küzdött ellene. Próbálták győzködni: a cím odaítélése nem életkorfüggő. Mostanra végre valamelyest megenyhült, ám a szervezkedésben nem vett részt, külső szemlélője volt a dolgoknak.

– Bence bármerre is utazzon, mindig hangsúlyozza, honnan jött. Neki köszönhetően Pusztaszer nevét ismerik szerte a világban – indokolta a képviselő-testület döntését a jegyző, aki oklevelet és emlékérmet adományozott Bencének a múlt hét csütörtöki, „előadásnak álcázott" ünnepségen. A fiatalember ugyanis mit sem sejtett az egészből, azt hitte, első könyvének, a Láthatatlanul című albumnak a bemutatójára érkezett a sok érdeklődő.

– Megtartottam az előadást, aztán nagyon meglepődtem, amikor bejelentették, hogy tulajdonképpen a díszpolgári címet szeretnék átadni. Furcsa érzés volt, hiszen általában hosszú életutat bejárt, idősebb emberek szokták megkapni – mondta Bence. Viccesen megjegyezte: reméli, azért emlékversenyt még egy darabig nem hirdetnek a nevével.

A természetfotós Máté Bence 25 évesen lett szülőfaluja díszpolgára. Fotó: Karnok Csaba

A természetfotós Máté Bence 25 évesen lett szülőfaluja díszpolgára.
Fotó: Karnok Csaba

– Ezt a címet nem lehet összehasonlítani egy első hellyel. Nagyon komoly elismerés, rettentően örülök neki – hallottuk a fiatalembertől. Elárulta, ha elindul egy versenyen, ott nyerni is szeretne, ennek ellenére a pályázatokat és megmérettetéseket, s az ezekkel járó kitüntető címeket nem a fotózás „céljának", hanem velejárójának tekinti.

Eredményeiből csak néhány: öt egymást követő évben választották meg az év ifjú természetfotósának, háromszor tarolt ugyanezen verseny felnőtt kategóriájában, a természetfotózás Oscar-díját, a Wildlife Photographer of the Year című pályázatot pedig a verseny 26 éves történetében első magyarként nyerte meg idén. Lenyűgöző teljesítménye ellenére nem szívesen tart előadásokat. Mint mondja: a terepen érzi igazán hasznosnak magát.

Kedvenc helyszíne

Bármerre járjon a világban, Bence mindig jót derül azon, ahogy az ő és szülőfaluja nevét ejtik a külföldiek. A Mátét általában a „mate" szóról (magyarul társat, barátot jelent) jegyzik meg, Pusztaszer kiejtésébe pedig beletörik a nyelvük. Bár Bence Costa Ricától kezdve Svédországon keresztül Texasig rengeteg helyen fotózott már, mégis a Kiskunsági Nemzeti Park területeit emeli ki kedvenc helyszíneként. Örül annak, hogy a természetvédelemhez is hozzájárul képeivel, amelyeken bemutatja az itteni természeti értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!