Mától gyűjtik az aláírásokat

Csongrád megye - Kezdődik a kampány, mától gyűjthetik az aláírásokat a jelöltek az október 13-i önkormányzati választásra, ahol helyi önkormányzati képviselőket és polgármestert választhatunk.

A jelöltek és jelölő szervezetek szombattól kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az októberi választásra az aláírásgyűjtés. A jelölteknek és jelölő szervezeteknek ajánló­íveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges – a település nagyságától és a választás típusától függően különböző számú – érvényes támogató aláírást.

Polgármesterjelölt az lehet, aki a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezernél vagy annál kevesebb lakosú településen – így Csongrádon, Makón, Szentesen és Hódmezővásárhelyen – legalább 300 választópolgár aláírását összegyűjti. Szegeden legalább 500 választópolgár ajánlása szükséges.

A megye többi, vagyis 10 ezernél kevesebb lakosú településein a képviselők választása egyéni listás választási rendszerben történik. Itt az lehet képviselőjelölt, akit a település választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott, polgármesterjelölt pedig az, aki a település választópolgárainak legalább három százalékának aláírását összegyűjti. Az aláírásgyűjtés szeptember 9-éig tart.