Szeged és környéke

2014.05.20. 21:09

Mátyás király zákányszéki rokona

Zákányszék - Mátyás királyig vezette vissza felmenőit a zákányszéki Fleisz Zoltán. Az idős férfi anyai felmenőit kutatta, így jutott el Hunyadi Mátyásig.

Munkatársunktól

– A múlt század fordulóján anyai nagyapám öccse kezdte el a családfánkat kutatni, de sajnos közbejött két világháború – mesélte a zákányszéki [namelink name="Fleisz Zoltán"]. – A felmenőm halála után egy dobozban kaptam meg a hagyatékát. Ebben egy zárt borítékban találtam meg a családfámat és annak fordítását. Elkezdtem kutatni a többi adat nyomában. Több levéltárral vagyok kapcsolatban – magyarázta.

A Zákányszéken élő férfi kincset őriz, egy 1805-ös Bibliát, amelyben 1810 óta a családfájukat is feltüntetik. – Érdekessége, hogy kézzel vezetett családfámat is tartalmazza – mondta a közel 80 éves férfi. Az Erdélyből áttelepült Fleisz Zoltán anyja nemesi származású, a Csethe család sarja. Apja sváb vasutas volt.

Fleisz Zoltán családfája és a Csethe família nemesi származását igazoló kutyabőr fotója. Fotó: Karnok Csaba

Fleisz Zoltán családfája és a Csethe família nemesi származását igazoló kutyabőr fotója. Fotó: Karnok Csaba
– A Csethék családfáját korábban egészen 1650-ig visszavezettem, ekkor kaptak nemesi rangot II. Rákóczi György fejedelemtől – mutatta a nemesi kutyabőr fotóját és a latin irat magyar fordítását a zákányszéki nyugdíjas. További kitartó munkával aztán egészen Mátyásig sikerült visszakövetnie családfáját.

– A Szilágy vármegye monográfiájából származó adatok szerint Csethe Pál fia, Szilágyi Márton Szilágyi Erzsébet, Hunyadi Mátyás anyjának rokona volt – tette hozzá Fleisz Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!