Még egy hét az epervilág

Az eper útját követtük a termőföldtől a nagybani piacig és a boltokig. Úgy tűnik, a Szeged környéki termelők már annak is örülnének, ha a veszteségük nem lenne túl nagy az idén. Mégsem hagynak fel az eperrel. Nem váltanak más gyümölcsre a termelők, nem csökken az epertermő terület Szeged környékén, de a földek nagyon szétaprózottak – összegezte tapasztalatait Buda Richárd szaktanácsadó.
Hat hét a szezon. Amit lehet, ki kell hozni belőle. Fotó: Frank Yvette

Esőben is szedjük, különben lerohad. Szárazság se jó neki, de árt a sok eső is. Délután szedem, reggel hozom a piacra. Még egy hét a szezon, aztán vége. Jönnek a hajtatott fajták, dupla ennyiért – számolt a tarjáni kispiacon árusító zsombói termelő, Huszár János. Másfél ezer négyezetméteren termeli az epret, már ha nem áll a víz a földjén. Az idén a terület egyharmadán ültetni sem tudott. Ami végül termést hozott, az az esős időben nem érett be. Ami beért, abba már „beleesik” a szürke rothadás. Szedni kell mindennap. Ha esik azért, ha nem, akkor azért. De a ládában is pusztulnak a szemek. Hiába próbálkozott gazda, szétpakolta az epreket egyes sorokba, hogy ne érjenek egymáshoz – mégis rohad. Lehűtötte, akkor is rohad. Mindent összevetve Huszár János úgy kalkulál, talán nullszaldós lesz az idei eperszezon.

Nem megy ki a divatból

Nem váltanak más gyümölcsre a termelők, nem csökken az epertermő terület Szeged környékén, de a földek nagyon szétaprózottak – összegezte tapasztalatait Buda Richárd szaktanácsadó. Úgy látja, nem megy ki a divatból az eper. A Nyírségben és a főváros környékén előfordul 40-100 hektáros nagygazdaság is, ezekre saját konzervgyár, ládagyár, pálinkafőzde épül.

Jóval nagyobb területen, majdnem háromezer négyzetméteren eprezik Farkasné Ibolya. A családtagjaival és szomszédaival kalákában művelik a földet, trágyáznak, permeteznek, szednek – így is tetemes veszteséget könyvel el az idén. Úgy három-négyszázezer forintot bukik. – Hat hét a szezon. Ki kell hozni belőle, amit lehet. A fele terület új ültetésű, most kellene igazán gyönyörűnek lennie – tárja szét a karját elkeseredetten az asszony. – Tizenöt rekeszt viszek egyszerre a dorozsmai nagybanira, vagyis kilencven kilót egyszerre. Ott is dömping van, ha beérik mindenkinél. Két rekesz apró lett, három ládával pedig kidobtam, mert megrohadt a tövén. A végét már betárcsáztatom, nem érdemes lehajolni érte.

A nagybani zöldségpiacon Ibolya eprének kilójáért csak 220 forintot adtak. A múlt héten viszont olyan szerencse érte, hogy – tizenkét év után először – egy átutazó békéscsabai boltosnak közvetlenül a földjéről adta el a termést. Csak 200-at kapott érte, de ebből már nem kellett levonni a fuvart. Boltban eladni? Ibolya szerint a vevők többsége fél kilót, legfeljebb egyet visz az eperből. Ezért napokig tart kiárulni egy rekeszt. A második-harmadik nap már kezd szőrösödni a ládában.