Szeged és környéke

2008.11.03. 22:26

Még foglalt az Árkád üzletközpont helye

Szeged - Elkezdődhet-e az Árkád építése 2009 első negyedévében? Kiköltözik-e a kendergyár és a múzeumi raktár február végéig a lebontásra szánt ingatlanból? A kendergyár vezérigazgatója a pénzügyi válságra hivatkozva nem adott konkrét választ kérdésünkre. A múzeum válasza: igen, hurcolkodnak.

Fekete Klára

Az Árkád bevásárlóközpont beruházója, az ECE német cégcsoport 2009 első negyedévében hozzá szeretne kezdeni az építkezéshez a kendergyár helyén – következetesen ezt nyilatkozta eddig Gyalay-Korpos Gyula, az ECE Budapest kft. ügyvezető igazgatója, amikor a tervekről érdeklődtünk. Tegnap ennél több részletet is szerettünk volna megtudni a jelenleg a cégcsoport központjában, Hamburgban tartózkodó vezetőtől, de e-mailben feltett kérdéseinkre lapzártáig nem reagált. Szerettük volna megtudni azt is, vajon a pénzügyi válság átírta-e a beruházás ütemezésének forgatókönyvét.

Más forrásokból úgy tudjuk, zajlanak az engedélyezési eljárások, már elindult a lobbizás a kivitelezők részéről is, hogy legalább alvállalkozóként részt vehessenek a hatalmas beruházásban.

Az építkezés megkezdéséhez azonban le kellene bontani a Londoni krt.–Rigó utca–Boross József utca–Bakay Nándor utca határolta ingatlanegyüttest, amelynek legnagyobb részét az Első Magyar Kenderfonó Zrt. foglalja el és ahol jelenleg is termelnek. Keresztesi Margit, a cég vezérigazgatója legutoljára, idén augusztusban azt nyilatkozta lapunknak: mire a múzeum kiköltözik a Boross József utcai raktárából – ennek határideje 2009. február 28. –, addigra ők is elmennek. Hová? A korábbi tervekben az szerepelt, hogy a jelenlegi elavult és költséges gyárépület és gyártás fenntartása helyett egy kisebb, korszerűbb üzemet keresnek, amely lehet saját tulajdon éppúgy, mint bérlemény.

Kérdéses a kenderfonó sorsa. Fotó: Miskolczi Róbert

Kérdéses a kenderfonó sorsa.
Fotó: Miskolczi Róbert

Tegnap újra megkérdeztük, hová költöznek és mikor. Hiszen közel a február végi határidő. Keresztesi Margit szó szerint a következőket válaszolta: „Ahogy a kormányt tervei átgondolására készteti a gazdasági helyzet, úgy minket is: koncepciónkat újra kell gondolnunk". A következő kérdésünk az volt: az is lehet, hogy nem nyitnak új üzemet egy új helyen? A válasz: „Erre nem tudok mit mondani".

Amennyiben a kender és műanyag alapanyagú kötözőket, zsinegeket, zsákokat – zömmel belföldre – gyártó cég bezárna, mintegy 140-en veszítenék el munkahelyüket.

A múzeum tartja magát az Árkád beruházójával aláírt szerződéshez. A megyei önkormányzat idén augusztusban adta el az ECE-nek a raktárt 800 millió forintért. Zombori István múzeumigazgató elmondta, először egy bérleménybe hurcolkodnak, majd a végleges helyükre. Mindkettőre közbeszerzési eljárást ír ki a megye.

Szegvár és Eperjes

Mivel a kenderfonó Szegváron telephelyet működtet, megkérdeztük Gémes László polgármestert, tárgyalt-e a céggel a szegedi gyár esetleges kiköltözéséről. A település vezetője azt válaszolta, erről csak „ötlet szintjén" hallott. De szerinte az önkormányzatot nem is kellene bevonni, hiszen a részvénytársaság a saját területén azt csinál, amit akar. Szegvár természetesen örülne egy ilyen fejlesztésnek, de nem gondolja, hogy sor kerül rá, mivel a folyamatos leépítést látják: már csak néhány ember dolgozik a faluban az Első Magyar Kenderfonónak, ők Romániából érkező rostkendert áztatnak. (2 éve még 40-en dolgoztak a szegvári gyáregységben – a szerk.) Fogadókész lenne Eperjes is – mondta Kiss Csaba polgármester. Ebben a faluban a rendszerváltásig szintén foglalkoztak kenderáztatással, a régi gyárépületnek azonban már csak a falai állnak.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!