Szeged és környéke

2017.06.24. 07:22

Még fű sincs, de a magyar már beröffenti a gépet

Szeged - Nálunk simán nyírják a füvet ünnepnapon a családi házas övezetben és fúrják a falat vasárnap délután a panelban minden következmény nélkül. Nem úgy Németországban, ahol vasárnap és ünnepnapokon nem szabad zajos munkát végezni.

Szabó C. Szilárd

Gumiszabályok


Szegeden úgy szól a rendelet, hogy „magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal járó tevékenységet" hétköznap 7–20 óra, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8–19 óra között lehet végezni, kivéve az azonnali hibaelhárítást. Ha nem ekkor végzik a zajjal járó munkát, szabálysértést követnek el, ami 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. A törvény szerint szabálysértést követ el, aki „lakott területen, az ott lévő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja". Arról nincs információnk, hány embert büntettek meg Szegeden az elmúlt időszakban indokolatlan zajkeltésért.

– A klerikális reakció és némely ellenséges elemek azt akarják elhitetni velünk, hogy ma Krisztusnak van valami ünnepe – írta pünkösdhétfőn [namelink name="Balogh Tamás"].


– Hát nem! Ma a magyar fűnyírók napja van, jobb, ha tudják! Egy öntudatos magyar már reggel hattól elkezdte ünnepelni – tette hozzá a magyarázatot egykori kollégánk, aki dühöngött egy sort, de nem jelentette fel a szomszédját.

 Fúrás a panelban

A fűnyírás zaja más szegedi olvasónkat is zavarta. Attila jó pár héttel ezelőtt írta, hogy „még fű sincs, de a szomszéd már beröffentette vasárnap reggel a fűnyírót". Egyik olvasónk a családi házas övezet zajproblémái között említette a szomszédját, aki ha kapatosan megy haza, a kutyáival beszéli meg üvöltözve a napját. Egy másik kertvárosi olvasónk a traktoros szomszédjára panaszkodott, aki hétvégente is járatja hajnalban a traktorját, mielőtt elindul munkába.


– A fúró hangjára ébredtem a vasárnap délutáni szunyókálásomból. Persze utána már csak egyet fúrt, de akkor már tök mindegy volt – mondta a rókusi panelban élő olvasónk. Egy másik panellakót a hangos zene zavarja. Elmesélte, vannak olyanok, akik hétvégente kitárják az ablakot, és teljes hangerőn hallgatják a lakodalmas muzsikát.

Csendidő a németeknél

Az évek óta Németországban, Fürthben élő apátfalvi Veréb Endre nemrég arról mesélt lapunknak, hogy náluk tilos tüzet rakni a társasház kertjében, és vasárnap még porszívózni sem szabad. Ezt erősítette meg a szegedi Balogh József, aki Stuttgartban él és dolgozik. – Itt komolyan veszik a pihenőidőt, még falun is. Vasárnap és ünnepnapokon nem szabad zajos munkát végezni, füvet nyírni, flexelni, fúrni-faragni – mondta Balogh József. Elmesélte, hétvégén 12 órakor kezdődik a csendidő, ami 3 óráig tart.


– Egyszer 12 óra 3 perckor kezdtük el klopfolni a húst, és felkopogott az alattunk lakó, hogy figyelmeztessen a csendidőre – mondta a Stuttgartban élő férfi, hozzátéve, hét közben 10 óra után csend van, ha zajong az ember, feljelentik.


– Persze erre kevés példa van, mert a németek törvénytisztelők. A törvény az törvény, nem kételkednek benne – hangsúlyozta.


Balogh József elmondta még, házirendje válogatja, hol lehet tüzet rakni, de leginkább csak a kijelölt helyeken. Vannak olyan társasházak, amelyek mellé tűzrakó helyet építettek. – Nekünk, a belvárosban lakóknak egy-két parkban építettek ki nyilvános főzőhelyeket, ahol lehet grillezni, sütögetni. Tehát itt ha valamit megtiltanak, azt megtiltják. Viszont igyekeznek azt valamivel mégis visszaadni. Például nyilvános tűzrakó helyekkel. A tiltásokat ezért nem szegik meg. A dolog lényege, ha elveszek valamit, ne csorbuljanak a jogaid, és valamit, ha nem is ugyanazt, de adjanak helyette – magyarázta Balogh József egy normálisan működő ország szabályait.

Roló le!

A Londonban élő Szabó Orsolya elmondása szerint Angliában sem fúrnak-faragnak vasárnap az emberek. – És ezt be is tartják az angolok, akik szabálykövetők – mondta Orsolya, hozzátéve, hétköznap este 10-ig lehet hangoskodni, de 9 után már figyelmeztetnek a rendőrök, hogy lassan legyen csönd. – Péntek és szombat hajnali 1-kor életbe lép a csendrendelet, amit keményen ellenőriznek, így a legtöbb zenés bár és pub lehúzza a rolót – adott betekintést egy világváros mindennapjaiba [namelink name="Szabó Orsolya"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!